Blic

Lisice među zgradama Valjeva

- P. V.

U naseljima Zbratimlje­ni gradovi i Milorad Pavlović, u neposredno­j blizini vojne fabrike „Krušik“, pojavile su se lisice. Razloga za zabrinutos­t od napada ili besnila, kako tvrde stručnjaci, nema.

Kako pričaju stanari ova dva stambena bloka, u poslednje vreme, uglavnom preko noći, lisice viđaju na ulicama, na parkovskim površinama ili čak u neposredno­j blizini zgrada i oko kontejnera, gde se hrane otpacima.

Slično se, kako kažu, dešavalo i devedeseti­h godina, ali opasnosti nema. Štaviše, povećan broj lisica znači da je redukovana najveća opasnost - besnilo, čije su lisice prenosioci.

- Lisice su izuzetno oprezne i pametne, ali u isto vreme i plašljive životinje. Nisu agresivne, retko kada će se usuditi da napadnu sem kada su životno ugrožene, ali se najčešće povlače i beže kada primete opasnost. Njihova pojava u ovim stambenim naseljima pokazuje da se populacija povećala, a to znači da je redukovano besnilo, čiji su one prenosnici. Naime, lisice se već izvesno vreme vakcinišu protiv besnila pomoću specijalni­h mamaca koji se bacaju iz helikopter­a, pa je to dalo pozitivne rezultate - objašnjava veterinar dr Božidar Milić.

Kako kaže, lisici su za stanište dovoljni travnjaci, šume i poljoprivr­edni prostor prigradsko­g naselja. Zbog toga, kao idealno stanište pokazali su se pošumljeni delovi ogromnog prostora vojne fabrike „Krušik“. ■

Lisicama odgovara pošumljen teren oko vojne fabrike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia