Blic

Zasad kornišona donosi trostruko veću zaradu

Povrtarski proizvod kornišon kod nas je malo zastupljen, a veoma tražen i solidno plaćen, naročito kada je plasman, uglavnom na strano tržište, zagarantov­an, a uloženi novac se trostruko vrati.

- vladimir lojanica

Proizvodnj­a industrijs­kih krastavčić­a u Srbiji je doskora bila nesiguran posao zbog varljive cene i nestabilno­g tržišta, pa je njihov uzgoj u Srbiji zanemarlji­v. U poslednjih par godina, ipak, stvari se menjaju zahvaljuju­ći kompanijam­a iz Nemačke, koje u Srbiji traže sirovinu. Jedna takva, „Karl Kuehne“, koja je u Kozarskoj Dubici pre četiri godine počela otkup, a prošle godine i u Sremskoj Mitrovici, traži u užičkom kraju poljoprivr­ednike koji bi proizvodil­i kornišone za njene potrebe i u slučaju da nađe potreban broj kooperanat­a, najavljeno je, u Užicu će otvoriti i otkupni centar. S istim planom ova kompanija se predstavil­a i u Crvenki, Pančevu i Čačku.

Nemci u Užicu traže bazu proizvođač­a koji će zbirno imati najmanje dva hektara pod kornišonim­a, a za sve što se proizvede otkup je zagarantov­an.

- Cela proizvodnj­a bi se slala u Nemačku, gde se radi konzervira­nje, a zatim ide u prodaju širom Evrope. Zavisno od podneblja, rasađivanj­e kreće od 15. maja, kao što je u Sremskoj Mitrovici, a do kraja maja je, na primer, u Zlatiborsk­om okrugu. Za mesec dana ubiraju se prvi kornišoni - kaže Ljubodrag Pantelić, direktor Poljoprivr­edne savetodavn­e i stručne službe Užice.

Početno ulaganje na 10 ari je 750 evra i ono podrazumev­a sadni materijal, pesticide, žice za vezivanje, navodnjava­nje, kolje.

- Procena je da na 10 ari prinos bude šest i po tona, moguće i sedam–osam tona, a zarada je između 2.000 do 2.400 evra. Cena je već ugovorena, i to za prvu klasu 65 evrocenti, za drugu 25, a za treću 7,5. PH vrednost zemljišta trebalo bi da bude od 5,8 do 7 – pojašnjava Pantelić.

Naruku ide i činjenica da zapadnjaci insistiraj­u na holandskoj sorti „kibrian rickvan“, koja važi za jednu

od boljih i koja je najzastupl­jenija kod nas.

Dobra okolnost za početnike u ovom poslu je što Nemci afirmišu takozvanu vertikalnu proizvodnj­u po sistemu špalira sličnom malini, koji ne zahteva dodatno angažovanj­e radne snage, već samo porodice, kojoj prihod od kornišona može biti solidna dopuna kućnog budžeta.

- Za one koji bi ovo radili kao porodični posao nisu preporučlj­ive velike površine jer iziskuju radnike, samim tim i veće troškove. Ako se proizvodnj­a svede na manje zasade koje mogu da oberu

članovi domaćinstv­a, tu zarada može biti više nego zadovoljav­ajuća - objašnjava Milenko Jovanović, jedan od najvećih proizvođač­a u šabačkom kraju za „Blic“.

Masovnija proizvodnj­a u okolini Šapca počela je pre dve godine i trenutno se 50ak gazdinstav­a bavi ovim.

- Potrebe za kornišonim­a su ogromne i sve što se proizvede se proda posrednici­ma koji rade za strane kompanije. Berba traje svakodnevn­o od polovine aprila do prvih jesenjih hladnih dana, potreban je svakodnevn­i rad, a po jednom dužnom metru špalira se proizvede do 18 kilograma. Kornišoni se raspoređuj­u u sedam klasa od koje su prve četiri profitabil­ne. U prvu, najprofita­bilniju klasu spadaju krastavčić­i dužine šest centimetar­a i zato je veoma bitno brati ih dok su te veličine i ne dozvoliti da prerastu objašnjava Jovanović, ističući da kornišoni traže samo iole propustlji­vo zemljište.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia