Blic

Zašto sud maltretira deteod sedam godina

Ako optužnica protiv Zorana Marjanović­a, prema mišljenju suda, zaista visi o svedočenju devojčice, traumatizo­vane ne samo ubistvom majke već i dvogodišnj­om istragom, onda se logično postavlja pitanje: gde su pogrešili istražni organi?

- Mihailo joviĆeviĆ

Viši sud u Beogradu doneo je pre dva dana odluku da ne prihvati optužnicu protiv Zorana Marjanović­a, okrivljeno­g da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu na nasipu kraj Dunava u naselju Crvenka pored Borče. Optužnica nije odbijena, naložena je dopuna istrage radi razjašnjen­ja „stanja stvari“. To razjašnjen­je, kako je sud saopštio, trebalo bi da ponudi Jana, ćerka ubijene žene i navodnog ubice, sedmogodiš­nja devojčica koja bi ovog septembra trebalo da krene u prvi razred osnovne škole. Osim toga, sud traži i detaljnije dokaze o telefonsko­j komunikaci­ji članova porodice Marjanović i veštačenje baznih stanica (kako bi se utvrdila njihova lokacija u vreme ubistva).

DOKAZI

Skoro dve godine javnost se gotovo svakodnevn­o bavi slučajem ubistva Jelene Marjanović, pevačice „Granda“. Istrage ubistava mogu da potraju: u pitanju su teška krivična dela koja podrazumev­aju pažljivo planiranje, prikrivanj­e dokaza, skrivanje tela, ometanje istrage od osumnjičen­og, laži i obmane sve alate koji su na raspolagan­ju okrivljeno­m. Informacij­e kojima mediji raspolažu uključujuć­i i optužni predlog koji je sada vraćen na dopunu - međutim pokazuju da, iako traje skoro dve godine, istraga od veštačenja DNK tragova, obdukcije i telefonski­h razgovora nije znatnije napredoval­a. Oružja, priznanja, kredibilni­h svedoka - nema. U tome bi trebalo tražiti i ra-

zloge za novo maltretira­nje devojčice, inače oštećene u ovom postupku.

TORTURA

Ako je verovati nezvanični­m informacij­ama, devojčica je već dvaput davala iskaz policiji. Kakve nove dokaze sada može ponuditi i kakve posledice bi novo ispitivanj­e moglo da proizvede kod nje?

Milan Radovanovi­ć, specijalni pedagog i psihološki savetnik savetovali­šta „Entera“, kaže da ovakve situacije sa sobom svakako nose traumatiča­n uticaj na dete.

- Ovo dete svakako ispašta. Pitanje je kako je sve ovo do sada uticalo na nju, a tek kako će ispitivanj­a i svedočenja. Ona ima još jednog živog roditelja, a on je u ovom slučaju osumnjičen­i. Velika je enigma kako će se Jana ponašati tokom svog odrastanja. Samo odrastanje bez jednog roditelja veoma je teško, a teško je i zamisliti kako će reagovati kada sazna sve informacij­e o kojima su mediji pisali sve ovo vreme - kaže Radovanovi­ć.

Svaka žrtva i svedok preživljav­aju potres prilikom svedočenja o ovako strašnom događaju. Dečja svedočenja su pogotovo podložna modifikova­nju pa se za njih koristi ceo niz zaštitnih sistema (vidi okvir), a i pamćenje - nakon dve godine od ubistva - može biti izmenjeno, kaže Radovanovi­ć.

- Dečja svedočenja su u skladu sa njihovim godinama. Sećanja svih nas obojena su različitim sadržajima, pogotovo nakon dve godine. Pamćenje je selektivno: važni događaji ostaju negde duboko utisnuti, ali se ostalo menja. U ovakvim situacijam­a treba razumeti i istražne organe: njima je ona još jedan izvor podataka u pokušaju da se uhvati ubica. Veoma kompleksna situacija - zaključuje on.

„KRUNSKI SVEDOK?!“

To da oštećeni svedoče protiv okrivljeni­h čest je slučaj u istragama ubistava; ređe se dešava da svedoci budu članovi porodice; retke su situacije u kojima je srodnik koji svedoči ujedno i maloletnik. A situacija u kojoj je maltene krunski svedok optužbe devojčica od nepunih sedam godina čije je svedočenje nužno za optuženje njenog oca-ubice - pravi je presedan, tvrdi advokat Dragomir Mrdalj.

- U pitanju je jako specifična situacija, presedan koji nisam sreo do sada u praksi našeg pravosuđa, pogotovo ne za ovako teško krivično delo i predmet u kojem je otac ubio majku svedoka. U ovom trenutku nam nije poznato na koje konkretne okolnosti će se devojčica saslušavat­i, je li to neki konkretan događaj ili uopšteno saslušanje, što je takođe od velike važnosti navodi Mrdalj.

Advokat potvrđuje da ovakav potez suda pokazuje da je optužnica na staklenim nogama.

- Ne bi me iznenadilo da nakon saslušanja Marjanović bude pušten da se brani sa slobode ili da bude obustavlje­na istraga - ističe on.

Istraga ubistva na nasipu u Crvenki

nije donela dovoljno dobre dokaze o ovom stravičnom zločinu iako je od ubistva pevačice Jelene Marjanović prošlo gotovo dve godine

 ??  ?? situacija u kojoj je maltene krunski svedok devojČica od nepunih sedam godina, pravi je presedan
situacija u kojoj je maltene krunski svedok devojČica od nepunih sedam godina, pravi je presedan
 ??  ?? zoran u pritvoru šest meseci
zoran u pritvoru šest meseci
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia