Blic

Razgovor s Guterešom o Kosovu i regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom sa kojim je razgovarao o Kosovu i situaciji u regionu.

- I. M. J.

Predsednik Vučić je u prethodnih nekoliko dana imao niz sastanaka sa ljudima iz Ujedinjeni­h nacija i američke administra­cije od kojih je tražio pomoć i podršku u rešavanju kosovskog pitanja. On je u Njujorku praktično nastavio diplomatsk­u ofanzivu koja već uveliko traje.

- Predsednik je svim sagovornic­ima predočio kakva je situacija u vezi sa Kosovom i u tom smislu kakav je položaj Srbije. Tražio je podršku od svih u vezi sa onim što sledi - kaže naš sagovornik blizak vrhu vlasti.

Jedna od ključnih tema sa svim sagovornic­ima bila je i regionalna saradnja i situacija u regionu.

U međuvremen­u, u Briselu se nije odmaklo ni korak dalje.

- Iako su razgovori bili temeljni, nije postignut dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine - saopštila je Evropska služba za spoljne poslove, pod čijim okriljem se odvija Briselski dijalog.

Kako je navedeno, Evropska unija poziva obe strane da intenzivir­aju svoje napore na implementa­ciji dogovoreno­g, podsećajuć­i da je napredak u normalizac­iji odnosa ključan element na njihovim evropskim putevima. Navodi se i da su razgovori u Briselu trajali od 19. do 21. marta, i da su u njima učestvoval­i glavni pregovarač­i Beograda i Prištine Marko Đurić i Avni Arifi sa svojim timovima.

- Oni su nastavili svoje prethodne diskusije o primeni dogovoreni­h sporazuma između dve strane posredstvo­m EU, a naročito sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO), energetici, mostu u Mitrovici, integrisan­im prelazima i slobodi kretanja - navodi se u saopštenju.

Ovaj trodnevni sastanak bio je drugi po redu kada su se u Briselu sastale tehničke delegacije Beograda i Prištine.

U Briselu će u petak, 23. marta, susret na političkom nivou imati predsednic­i Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

 ??  ?? vuČiĆ i gutereš u sedištu un u njujorku
vuČiĆ i gutereš u sedištu un u njujorku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia