Blic

Početak kraja Fejsbbuka?

U 48 sati nakon što je u javnost isplivala afera „Kembridž analitika“, kompanija „Fejsbuk“izgubila je novac jednak visini pet godišnjih budžeta Srbije.

- Milica bajiĆ

Akcije „Fejsbuka“, čija se vrednost procenjuje na 500 milijardi, počele su drastično da padaju gotovo istog trenutka kada je javnost saznala da su lični podaci 50 miliona korisnika te društvene mreže zloupotreb­ljeni od „Kembridž analitike“za manipulisa­nje u političkim kampanjama. Već prvog dana zabeležen je najveći pad u poslednje četiri godine - čak sedam odsto.

Novac koji je „Fejsbuk“izgubio veći je od vrednosti kompanije „Tesla“(52 milijarde) i tri puta veća od vrednosti „Snepčeta“(19 milijardi). Slikovito i zanimljivo poređenje o gubitku „Fejsbuka“napravila je agencija „Blumberg“. Ispod grafikona na kojem je predstavlj­en pad kompanije, „Blumberg“piše: „To je otprilike jednako bruto domaćem proizvodu zemalja kao što su Hrvatska ili Liban“. U poređenju sa srpskim BDP-om, koji iznosi oko 45 milijardi dolara, to je za 15 milijardi dolara više.

Do sunovrata deonica došlo je nakon najave američkih zvaničnika da će otvoriti istragu protiv Fejsbuka, a tamošnji mediji pišu da su pojedini deoničari već angažovali advokate. Među prvima tužbu protiv „Fejsbuka“ podneo je deoničar Fan Jan zbog „lažnih i obmanjujuć­ih izjava“o politici firme i zato što kompanija nije otkrila da je „trećim stranama“dopušteno da pristupe podacima o milionima ljudi bez njihova znanja.

Zid ćutanja u „Fejsbuku“prekinut je saopštenje­m u kojem su se proglasili žrtvama.

„Cela firma je besna jer smo prevareni. Predani smo snažnoj primeni naših mera zaštite informacij­a korisnika i preduzećem­o potrebne korake kako bi se to sprovodilo“, stoji u saopštenju „Fejsbuka“.

U međuvremen­u, stigla je i najava predsednik­a Evropskog parlamenta Antonija Tajanina da će i to telo spovesti istragu o nedozvolje­nom korišćenju ličnih podataka. Britanski poslanici već su pozvali generalnog direktora kompanije Marka Zakerberga da svedoči pred parlamenta­rnim odborom o tom slučaju.

Do potresa je došlo i kod drugog aktera afere o kojoj bruji ceo svet. Aleksandar Niks, generalni direktor kompanije „Kembridž analitika“, suspendova­n je nakon što su se u javnosti pojavili tajno snimljeni razgovori u kojima se čuje kako Niks priznaje da je kompanija podmićival­a političare, ucenjivala ih i slala im prostitutk­e.

Podsećamo, pre nekoliko dana grupa medija, predvođena britanskim „Gardijanom“i američkim „Njujork tajmsom“, objavila je podatke o poslovanju kompanije „Kembridž analitika“koje su dobili od bivšeg zaposlenog u toj firmi Kristofera Vajlija.

„Kembridž analitika“od 2014. godine neovlašćen­o je prikupljal­a privatne podatke korisnika „Fejsbuka“koje je koristila da bi potencijal­nim glasačima ciljano

bile dostavljan­e određene političke reklame i poruke. Veruje se da su na taj način pomogli Donaldu Trampu da pobedi na izborima 2016. godine, kao i da su učestvoval­i u kampanji za Bregzit. ■

 ??  ?? crni dani za it giganta
crni dani za it giganta
 ??  ?? šef „fejsbuka“još uvek se ne oglašava
šef „fejsbuka“još uvek se ne oglašava

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia