Blic

Prolećno vreme stiže od srede, temperatur­e do 15 stepeni

Iako je proleće zvanično počelo, temperatur­a u većem plusu očekuje se tek od srede, što će se zadržati desetak dana.

- A. Janković

Hladni talas nad Srbijom odložio je pravi dolazak proleća, a zadržaće se još nekoliko dana, pa nas očekuju nešto niže temperatur­e za ovo doba godine.

- Danas nas očekuje oblačno vreme sa snegom, jedino će pre podne na severu biti suvo, a u Vojvodini pretežno sunčano. Tokom dana južne i centralne predele zahvatiće naoblačenj­e sa jakim i obilnim snegom koji će se premeštati dalje ka severu i Beogradu - priča za „Blic“meteorolog Đorđe Đurić.

U toku večeri i noći padaće obilniji sneg. Pred početak vikenda očekivana jutarnja temperatur­a biće od minus šest na severu Vojvodine do jedan stepen na jugoistoku Srbije, dok će dnevna biti od minus jedan na jugu i zapadu, do plus četiri na severu zemlje. U Beogradu će biti od minus tri do jedan stepen u plusu.

- U Beogradu će pre podne biti suvo, dok do pojačanja prestanak padavina, tako da će za vikend biti promenljiv­o oblačno i malo toplije, ali će i dalje biti relativno hladno, s temperatur­ama ispod proseka. Poslednjeg dana vikenda s jugozapada stiže novo naoblačenj­e sa kišom, dok će sneg padati samo na planinama. Košava će jače, na jugu Banata čak s olujnim udarima - kaže ovaj meteorolog.

Sledeće sedmice nastavlja se porast temperatur­e te će temperatur­e biti primerenij­e kraju marta.

- Sledeće sedmice nastupiće period suvog vremena, ali ćemo imati povremeno kišu. Ovakvo vreme bi se zadržalo narednih desetak dana s maksimalni­m dnevnim temperatur­ama sa preko deset stepeni, oko 15 - kaže Đurić.

Iako nam se smeši topliji vremenski period bez snežnih padavina, prema rečima našeg sagovornik­a, na planinama će za skijanje snega biti dovoljno gotovo do kraja aprila.

- Na nižim planinama sneg će se logično otopiti, ali na Staroj planini i Kopaoniku, gde sada ima oko 70 centimetar­a, a ovih dana pašće još 30-40 cm - kaže on. ■

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia