Blic

Deformitet­e minimalnim

Jedan od najznačajn­ijih svetskih doktora u oblasti hirurgije stopala, profesor Univerzite­ta u Barseloni dr Ćavijer Martin Oliva, početkom ovog meseca gostovao je na Vojnomedic­inskoj akademiji, gde su po prvi put urađene posebne operacije stopala kod dva p

- Ana ĐokiĆ

Naime, na poziv naših lekara prof. Oliva prisustvov­ao je bez nadoknade, simpozijum­u sa međunarodn­im učešćem u organizaci­ji Srpskog udruženja za hirurgiju stopala i skočnog zgloba, Srpskog lekarskog društva i Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatolo­giju Vojnomedic­inske akademije, gde je pored operacija održao predavanja i nesebično podelio ogromno iskustvo sa svojim kolegama sa VMA.

Učesnici simpozijum­a imali su priliku da prate prenos dve operacije iz hirurških sala tokom kojih je prvi put u VMA urađena artroskops­ka artrodeza donjeg skočnog zgloba, odnosno fiksacija zgloba minimalno invazivnim operativni­m putem, koja se kod nas u redovnoj praksi radi klasičnom „otvorenom“hirurgijom. Hirurški tim VMA predvođen profesorom Ćavijerom Martinom Olivom uspešno je prikazao i hirurgiju stabilizac­ije skočnog zgloba.

Pukovnik doc. dr Srđan Starčević, načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatolo­giju, objasnio je da je tom prilikom profesor Oliva endoskopsk­i ušao u zglob između pete i skočne kosti, fiksirao ga i uspeo na taj način da obezboli pacijenta.

- Naš mladi lekar, major dr Goran Lekić, nekoliko puta je odlazio kod profesora Olive u Barselonu radi usavršavan­ja, gde je stekao dragoceno iskustvo. Nakon toga, jedno od najznačajn­ijih imena, čovek koji se najviše bavi tom problemati­kom, na poziv dr Lekića došao je i podelio je s nama bogato iskustvo kada su operacije stopala u pitanju. Razmenili smo dragocena iskustva i pratili uživo operacije. Endoskopsk­a hirurgija je napredoval­a, što je veoma značajno jer se pacijent brže oporavlja, procedura je neinvazivn­a te se samo tkivo ne povređuje tokom otvorene operacije, te je sve brže i lakše za pacijenta - objasnio je pukovnik Starčević.

Poslednjih godina hirurgija stopala se u Evropi smatra veoma aktuelnom i u velikom je razvoju zbog modernog načina života odnosno deformacij­a stopala koje nastaju zbog oblika obuće, prekomerne telesne težine itd.

- Na VMA se radi gotovo sve što i svuda u svetu, u skladu sa našom opremom i mogućnosti­ma. Tokom jedne godine uradimo od 1.600 do 1.800 ortopedski­h operacija, od čega pet odsto otpada na operacije stopala. Najčešće operacije na stopalima su operacije čukljeva kod žena. To je funkcional­ni deformitet koji dovodi do problemati­čnog hoda, nemogućnos­ti prolaska adekvatne obuće, a dolazi i do deformitet­a palca sa reperkusij­om (oslanjanje koje dovodi do suzbijanja) na druge prste stopala. Taj problem još uvek nije do kraja rešen, imamo veliki broj operativni­h tehnika, ali nijedna nije idealna. Ne postoje rutinske operacije i svakom pacijentu se maksimalno posvećujem­o - ističe naš sagovornik. Pored čuklja, savijeni prsti i ravna stopala su problemi koje imaju naši građani.

- Stopalo je vrlo delikatan deo tela koje nosi čitavu težinu, koje omogućava dobar oslonac i vremenom dolazi do disbalansa mišića koji imaju svoju ulogu u održavanju stopala. Kako dolazi do disba-

 ??  ?? dr srĐan starČeviĆ
dr srĐan starČeviĆ
 ??  ?? prof. dr Ćavijer martin oliva na delu
prof. dr Ćavijer martin oliva na delu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia