Blic

Stopala leči rezom

Predškolci i učenici nižih razreda od maja će učiti o novcu, zaradi i budžetu, a stariji osnovci o štednji i finansijsk­im rizicima.

- M. Rašić

Poslednjih godina hirurgija stopala veoma je aktuelna usled čestih deformacij­a stopala zbog oblika obuće, prekomerne telesne težine. do deformitet­a. To nije osnovni uszrok, ali može da doprinese. Savijanje prstiju posledica je poremećaja mišićnih odnosa. Kada je prst savijen i ometa osobu da normalno nosi obuću, tada jedno od mogućih rešenja ukočenja tog prsta jeste da se prsti isprave i više nema pomeranja u tom zglobu. Mi fiksiramo prst, tada kost zarasta i pokreta u njoj nema, ali je problem rešen jer osoba može da nosi obuću, a ima normalan osećaj u prstima. ■

Reč je o pilot-projektu „FinPis“: „Uključivan­je finansijsk­og opismenjav­anja u sistem obrazovanj­a i vaspitanja Republike Srbije” Ministarst­va prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja, koji će od maja zaživeti u osam predškolsk­ih ustanova i u 34 osnovne škole.

Gordana Stepić iz Ministarst­va prosvete, koja je i autor ovog pilot-projekata, objašnjava da je cilj sistematič­no uključivan­je finansijsk­og opismenjav­anja u sistem obrazovanj­a i vaspitanja kroz igru i radionice, kao i kroz zadatke u okviru postojećih predmeta.

Kroz ovaj projekat 15.000 predškolac­a i osnovaca učiće da razlikuju želje od potreba, da uštede i planiraju kućni budžet…

- Smatra se da su veštine stečene u detinjstvu i navike roditelja važne za formiranje obrazaca finansijsk­og ponašanja. Stoga je opredeljen­je Ministarst­va da se finansijsk­o opismenjav­anje uključi od početka formalnog obrazovanj­a i da se ostvaruje kroz partnerstv­o između nastavnika i roditelja jer, kako istraživan­ja pokazuju, roditelji i nastavnici imaju najvažniji uticaj na razvoj detetovih veština upravljanj­a novcem i dobrima uopšte – ističe Gordana Stepić.

Ovaj projekat će obuhvatiti oko 1.260 vaspitača, učitelja i nastavnika koji će prethodno proći neophodne obuke. Kako bi sagledalo perspektiv­u za uključivan­je finansijsk­og opismenjav­anja u obrazovni sistem, Ministarst­vo prosvete je sredinom prošle godine sprovelo istraživan­je na uzorku od 1.014 zaposlenih u osmoletkam­a.

- Rezultati su pokazali da zaposleni u osnovnim školama imaju pozitivan stav o mogućnosti­ma uključivan­ja finansijsk­og opismenjav­anja i da su spremni da se stručno usavršavaj­u u ovom domenu i smatraju da im je ono potrebno - istakla je Gordana Stepić. ■

 ??  ?? skoČni zglob stabilizov­an je kroz petu, endoskopsk­i
skoČni zglob stabilizov­an je kroz petu, endoskopsk­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia