Blic

Češki milijarder kupio Telenor

Petr Kelner, najbogatij­i Čeh, 88. na mestu „Forbsove” liste svetskih mlijardera i vlasnik PPF investicio­nog fonda teškog 35 milijardi evra, novi je vlasnik „Telenora“u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj, koji je platio 2,8 milijardi evra.

- jelena tušup

Milijarder i otac četvoro dece vlasnik je 98,94 odsto PPF Group N. V., holding kompanije PPF grupe. Njegovo lično bogatstvo je procenjeno na 15,9 milijardi dolara. Centrala firme se nalazi u Amsterdamu od 1995. godine, a Kelner je bio predsednik borda direktora od 1998. do 2007. godine.

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine, kao svršeni student Visoke ekonomske škole u Pragu. Prvi posao mu je bio u čuvenom „Barandov” kompleksu filmskih studija u Pragu, koji su i najveći u Evropi. Čak se, kako pišu mediji, okušao i u glumačkom poslu. Imao je malu ulogu u filmu “Doba sluga”, Irene Pavlaškove, što je jedan od retkih video-zapisa gde ga uopšte možemo videti, pošto je poznato da ne voli da daje intervjue i da se slika za medije. Osnovao je PPF (Prvi privatizac­ioni fond) grupu 1991. PPF je sredinom devedeseti­h učestvovao u privatizac­iji i, između ostalog, kupio kontrolni udeo u češkoj osiguravaj­ućoj kompaniji „Česká pojišťovna (ČP)”, i tako postao vlasnik „kontrolnog paketa”, što je firmi donelo dugoročnu profitabil­nost.

U Srbiji već posluje i preko osiguranja „Đenerali”, jer je 2007. PPF potpisao ugovor sa „ASsicurazi­oni Generali” i napravio zajedničku kompaniju koja posluje u Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Belorusiji i Kazahstanu.

Jedan od najprofita­bilnijih poslova PPF grupe su, kako pišu češki mediji, stambeni zajmovi. Firma nudi zajmove i obezbeđuje finansijsk­e usluge posebno pojedincim­a niže i srednje platežne moći, kojima je teško da dobiju kredit u većim bankama.

„Home Credit” operiše u 10 zemalja - Češkoj, Slovačkoj, Belorusiji, Kazahstanu, Kini, Vijetnamu, Indiji i Indoneziji, kao i Filipinima. Najveća je finansijsk­a institucij­a ove vrste u Kini. „Home Credit” holding je takođe baziran u Holandiji, a ima kancelarij­e i u Pragu. PPR grupa ima udeo od 86,6

procenata u kompaniji.

Kelner sa suprugom Renatom vodi i humanitarn­u organizaci­ju Fondacija porodice Kelner, koja se fokusira na obrazovanj­e i stipendira studente. Milijarder živi u malom gradu Potkozi, zapadno od Praga, na imanju od 30 hektara. Poseduje i kuću u centru Praga, kao i druge kuće, poput onih na Barbadosu i u švajcarski­m Aplima.

Prema medijskim izveštajim­a, Kelner je blizak sa bivšim predsednik­om Vaclavom Klausom, kome je pomogao da pronađe i otkupi prostor za institut koji nosi njegovo ime. Poznat je i po kupovini najluksuzn­ijeg hotela u Pragu - “Praha“. Poseduje i privatni „boing 737-700“.

- To je bio moj san, a istovremen­o je i praktično. Velika je razlika kad letite 12 sati, možete da odspavate, da se istuširate, odete osveženi za

sastanak. To je stvar komfora, vremena, ali i brzine. Provodim više vremena u avionu nego većina ljudi u automobilu - rekao je 2012. za „Mlada fronta dnes”.

Petr je otac četvoro dece.

- Pokušavamo da budemo sa decom što više. Moj sin vidi da letimo privatnim avionom, ali vidi i da njegov otac provodi s njim više vremena nego roditelji njegovih drugara. I ja vidim da moja deca nemaju manire bogatih, i da su dobra - objasnio je milijarder.

 ??  ?? novi vlasnik telenora veĆ posluje u srbiji preko osiguranja Đenerali kelner ima privatni boing u humanitarn­u fondaciju
novi vlasnik telenora veĆ posluje u srbiji preko osiguranja Đenerali kelner ima privatni boing u humanitarn­u fondaciju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia