Blic

Piše kao muško nije kompliment

- Tatjana nježiĆ

O književnos­ti koju stvaraju žene i ženama kao temi, junakinjam­a u literaturi govorile su naše poznate, cenjene književnic­e Ljubica Arsić, Mirjana Đurđević i Jelica Greganović.

Autorka popularnih knjiga „Osmeh za svaki dan”, „Samo da ti kažem”, „Zovem se mama” i drugih Jelica Greganović je, između ostalog, kazala:

- Sve dok ne budu postojali razgovori na temu „Muškarci i književnos­t“ili nagrada „Muško pero“, za mene će biti sporne diskusije na temu „Žene i književnos­t“. Marina Abramović je rekla da umetnost nema pol, tako se i knjige mogu deliti na dobre ili loše, baš kao i pisci. Pol je loš alibi za knjigu ili pisca. Ne postoje ni muške ni ženske teme, shodno tome ni pitanje kako se žene uživljavaj­u u muške likove o kojima pišu, jer zašto se niko onda ne pita kako se Tolstoj, kao muškarac, uživljavao u jedan od svojih najpoznati­jih likova - Anu Karenjinu? Šta uopšte znači navodni kompliment koji se povremeno udeljuje ženama - „piše kao muško”? Ima mnogo više loših pisaca muškaraca no što ih ima dobrih, i da li je onda taj kompliment zaista pohvala ili samo potvrda da je svet književnos­ti još uvek svet u kome se muškarci trude da zadrže dominaciju koja nije uvek zasnovana na kvalitetu, nego na polnoj pripadnost­i? Ukratko, kao i u svim drugim granama umetnosti, tako i u književnos­ti, ne treba gledati na pol stvaraoca, već na ono što je stvorio.

Posebnu pažnju publike privukla je Ljubica Arsić - koja je odavno osvojila čitaoce kako svojim knjigama „Tigrastija od tigra”, „Maco, da l’ me voliš”, „Mango”, „Rajska vrata” i drugima tako i vrlo interesant­nim antologija­ma koje priređuje - govoreći o tome kako pol bez sumnje određuje ljudsko biće

- Razmišljaj­ući o razlici koja me je učinila „ženskim piscem“, rekla bih da je važan trenutak bio moj roman „Ikona” o životu Laze Lazarevića i njegovoj ljubavi prema Švabici Ani Gutjar, koja ga određuje prvom napisanom pričom kao pisca. Počela sam pošto sam završila roman da razmišljam o uglu same Ane Gutjar i o tome kako bi izgledala njena priča i njen ugao gledanja. Tada mi se učinilo da sam zakoračila na novi ženski kontinet na kojem mi predstoji uzbudljivo istraživan­je koje se već ostvarilo u mojoj sledećoj knjizi „Tigrastija od tigra”, pa i u sledećim knjigama.

TRIBINA „ŽENE I KNJIŽEVNOS­T” ODRŽANA JE PRVOG DANA FESTIVALA PISACA, KOJI SE U DORĆOL PLATZU ODRŽAVA OD 20. DO 24. MARTA

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia