Blic

Ejdusu „Zlatni ćuran“: Komedija je vrhunac glumačkog umeća

- E. B.

Doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus, dobitnik nagrade “Zlatni ćuran” za životno delo festivala “Dani komedije”, otvorio je u utorak uveče tu manifestac­iju u Jagodini, koja se ove godine održava 47. put. U večeri otvaranja odigrana je predstava “Urnebesna tragedija” Ateljea 212, a prethodno je otvorena izložba slavnom glumcu Vlastimiru - Đuzi Stojiljkov­iću (1929-2015) autora Biljane Ostojić.

- Drago mi je i srećan sam što sam u društvu svih bardova glume Srbije koji su dobili ovu nagradu - rekao je Ejdus, poljubio “Zlatnog ćurana” i dodao:

- Ovo mi je veoma značajno, možda najznačajn­ije priznanje koje dobijam od komedija koje spadaju u žanr koji je najzahtevn­iji i traži veliki rad. Komediju smatram vrhuncem glumačkog umeća.

Sem “Urnebesne tragedije” selektorka Ana Tasić je u takmičarsk­i deo festivala uvrstila i predstave “Smrt čoveka na Balkanu” Narodnog pozorišta Kikinda, “Amateri” Narodnog pozorišta “Bora Stanković” (Vranje), “Sumnjivo lice” Narodnog pozorišta Beograd, “Florentins­ki šešir” Pozorišta “Boško Buha”, “Moj deda je aut” Beogradsko­g dramskog pozorišta i “Avgust u okrugu Osejdž” Narodnog pozorišta Subotica.

Festival je na poseban način posvećen doajenima; otvorio ga je Predrag Ejdus, upriličena je izložba Đuzi Stojiljkov­iću, a 22. je promocija monografij­e o Mileni Dravić, nastale kao pripadajuć­i deo velike glumačke nagrade “Dobričin prsten” (autor T. Nježić, izdavač Udruženje Dramskih umetnika Srbije). ■

 ??  ?? predrag ejdus u utorak otvorio „dane komedije“
predrag ejdus u utorak otvorio „dane komedije“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia