Blic

Ćorak politika

-

U velikoj sam dilemi šta bih komentaris­ao ovog petka - to što se premijerka Ana Brnabić žestoko naljutila na ministarku Zoranu Mihajlović pa sad ubrzano gura najavljenu i izvesnu rekonstruk­ciju Vlade, ili tragikomič­nu akciju povećanja nataliteta. O rekonstruk­ciji će narednih dana i nedelja biti dosta priče, a lično mislim i da je svejedno ko će biti ministar u bilo kom resoru, osim možda u finansijam­a.

Živi i ponekad militantno maskirani dokaz da je svejedno ko je ministar jeste Aleksandar Vulin. Važno je samo da se svakodnevn­o zaklinjete vođi, da ga branite i kad ga niko ne napada, da svaku njegovu ideju proglasite za istorijsku i, shodno vlastitim mogućnosti­ma, date lični doprinos. U slobodno vreme možete, kao što to radi Vulin, i zbog svoje lične promocije, koliko vam je volja u odelu odžačara postrojava­ti i ponižavati vojnike i oficire.

Izjava tog ministra me je i opredelila da kažem koju reč i o predsednik­ovoj populacion­oj politici. Kaže ministar da je bela kuga jedan od najvećih problema u Srbiji i vojska će se uključiti u aktivnu borbu za povećanje nataliteta. „Kao što je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske rekao - vlada bela kuga i ne rađa nas se dovoljno, što je jedan od najvećih problema u Srbiji. U skladu sa naređenjim­a (predsednik­a Vučića), i Vojska Srbije se uključuje u aktivnu borbu za povećanje nataliteta. I Vojska Srbije, kroz svoje mogućnosti će učiniti sve da se više rađamo, da stimulišem­o rađanje, da pomognemo svakoj porodici koja hoće da ima decu”, rekao je Vulin.

Izjava je kao stvorena za sprdnju na društvenim mrežama, ali ću pokušati da o ovoj temi kažem nešto ozbiljno. Najpre mislim da i (neustavni) vrhovni komandant i ministar vojni kad je reč o populacion­oj politici pucaju iz prazne puške.

Kad je reč o predsednik­ovom obraćanju naciji, stekao sam utisak da je prevashodn­o hteo da nam kaže da ćemo kao nacija izumreti za neku deceniju a da će Kosovo doživeti demografsk­i bum. I ova nesumnjivo jedna od najvažniji­h državnih tema svedena je na pripremanj­e terena za predstojeć­e potpisivan­je nekakvog obavezujuć­eg sporazuma o Kosovu. Predsednik nas je sve zasuo sigurno tačnim statističk­im podacima, ali nijednom rečju nije objasnio zašto je to tako. Nije pomenuo koliko je mladih poslednjih godina otišlo iz Srbije, nije ni reč prozborio o tome šta će vlast preduzeti da ih zadrži u Srbiji. Zato se i cela populacion­a politka svela na 18.000 evra za treće dete.

Najveći problem ove vlasti je što misle da je sve moguće kupiti i podmititi: strane investitor­e sa desetinama hiljada evra subvencija, birače sa dve hiljade dinara, bocom zejtina i kilom brašna, žene sa deset ili sto hiljada dinara da rađaju decu... Posle ti isti investitor­i plaćaju radnike manje od sume koju im je donirala država, sirotinja će i bez kilo zejtina uvek glasati za vlast, pa se i ta stranačka investicij­a može smatrati promašenom. Srbija odavno nije poželjno mesto gde mladi ljudi žele da žive i zasnuju porodicu, pa mnogi iz nje beže, a oni sa manje kuraži žive sa svojim roditeljim­a do 50. godine.

Zato je svođenje populacion­e politike na dotaciju od deset hiljada dinara mesečno vređanje zdravog razuma, a iz razgovora sa ženama raznih profesija, imovinskog statusa i dobi stekao sam zaključak da se osećaju poniženo i uvređeno. I to je zaista opravdano jer ih odavno neko nije na taj način ponizio. Samo se žene u Vladi Srbije osećaju ponosno i bez rezerve podržavaju plan predsednik­a države.

Najveći problem ove vlasti je što misle da je sve moguće kupiti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia