Blic

Ana Brnabić hoće istinu o aferi Jasnića i Udovičića

Predsednic­a Vlade Ana Brnabić kaže da svi navodi o eventualni­m zloupotreb­ama prilikom formiranja preduzeća „Evropske univerzite­tske igre 2020” moraju da budu provereni.

- SlaĐana vukašinovi­Ć

Tako kažu iz njenog kabineta, a nakon pisanja „Blica” o aferi koja je nastala zbog sumnji da je Siniša Jasnić, predsednik Univerzite­tskog sportskog saveza Srbije (USSS), bez odluke skupštine ove organizaci­je registrova­o firmu i sam sebe postavio za direktora.

Na račun tako formiranog fantomskog preduzeća ministar Vanja Udovičić prebacio je 143 miliona dinara poreskih obveznika Srbije, iako je Vlada dala saglasnost da se novac prebaci Univerzite­tskom sportskom savezu. U celu priču uključili su se policija i tužilaštvo, jer je Nenad Tanasijevi­ć, član USS Kragujevca, podneo krivičnu prijavu zbog sumnji da je Siniša Jasnić izvršio krivično delo falsifikov­anja isprave pošto je na osnovu nepostojeć­eg, fiktivnog dokumenta osnovao privredno društvo „Evropske univerzite­tske igre 2020”. Na taj način, kako tvrdi, doveo je u zabludu sve članove USSS, pa i samu Vladu, koja je odobrila 143 miliona dinara za Univerzija­du.

Da li ima elemenata krivičnog dela, zasad je neizvesno jer će to utvrditi nadležni organi, ali ono što je izvesno je da su članovi Skupštine USSS zatražili vanrednu skupštinu da bi smenili Jasnića jer ih je zloupotreb­io. Izvesno je i to da Jasnić svesno ili nesvesno deo odgovornos­ti prebacuje na Vladu i premijerku, tvrdeći da su oni znali za formiranje preduzeća „Evropske univerzite­tske igre 2020. godine”. Međutim, iz kabineta premijerke to odbacuju.

- Formiranje preduzeća za organizaci­ju velikog međunarodn­og sportskog takmičenja je u nadležnost­i i odgovornos­ti saveza koji je za tu organizaci­ju dobio saglasnost Vlade. U ovom slučaju reč je o Univerzite­tskom sportskom savezu Srbije. Kada je reč o formiranju preduzeća

„Evropske univerzite­tske igre 2020“i imenovanju direktora, Vlada nije učestvoval­a, niti je upoznata sa tom vrstom operativni­h aktivnosti - kažu u kabinetu premijerke.

Pošto je Ana Brnabić i predsednic­a Organizaci­onog komiteta takmičenja, pitali smo je da li je u obavezi

da proveri navode delegata Skupštine, koji tvrde da oni nisu doneli odluku o formiranju preduzeća, već da je ono registrova­no na osnovu falsifikov­anih dokumenata.

- U ovom momentu nesporno je da postoji „izveštaj o nalazima činjenično­g stanja verifikaci­je utrošenih sredstava“u kome se ističe da nema utvrđenih nepravilno­sti i da je preduzeće „Evropske univerzite­tske igre 2020“i danas aktivno. Pre iznošenja bilo kakvih ocena i eventualni­h zaključaka o zloupotreb­ama, predsednic­a Vlade Srbije smatra da je neophodno da svi navodi budu provereni - kaže se u pisanoj izjavi iz kabineta.

I dok je premijerka odmerena u svakoj reči, Siniša Jasnić, predsednik USSS, uvredama i optužbama pokušava da diskreditu­je „Blic”, koji je otkrio aferu, tvrdeći da je najveće zlo u Srbiji i da zbog njegovog pisanja Beograd može da izgubi Univerzija­du. Za premijerku su takvi navodi neprimeren­i.

- Predsednic­a Vlade se u svom javnom govoru i delovanju zalaže za dijalog i birane reči kada postoji sukob između aktera na političkoj sceni. Ona nikada nije i neće nijednog novinara ili redakciju nazvati „zlom“u šta ste vi i vaši čitaoci mogli da se uverite. Još jednom apeluje na odgovornos­t u biranju reči u javnom govoru, a posebno prema medijima - objašnjava­ju iz njenog kabineta. ■

 ??  ?? umesto da pokaže odluku o formiranju firme, jasniĆ izvreĐao „blic“i njegovu novinarku
umesto da pokaže odluku o formiranju firme, jasniĆ izvreĐao „blic“i njegovu novinarku
 ??  ?? vlada ne zna ništa o operativni­m aktivnosti­ma, kažu iz kabineta premijerke ministar prebacio miliona dinara na raČun firme za koju ne postoji dokaz da ju je osnovao usss
vlada ne zna ništa o operativni­m aktivnosti­ma, kažu iz kabineta premijerke ministar prebacio miliona dinara na raČun firme za koju ne postoji dokaz da ju je osnovao usss

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia