Blic

Vulin: Hapšenja u Vojsci su dokaz da poštujemo zakone

Jedan od važnih pokazatelj­a da se Ministarst­vo odbrane i Vojska Srbije brižljivo staraju o poštovanju svih zakona jesu hapšenja u Vojsci sprovedena nakon istraga Vojne policije i Vojnobezbe­dnosne agencije, kaže za „Blic“ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Ana Đokić

Vojnici Aleksandar Nikolić (26) i Zoran Solov (26) uhapšeni su u četvrtak kada je u automobilu koji je vozio Robert Atanasijev­ić (29) nađeno 564 grama kokaina! To je najveća zaplena u Timočkoj Krajini i vredna je više od 120.000 evra.

Vojnici nisu bili obučeni u uniformu Vojske, na sebi nisu imali obeležja i nisu bili na službenom zadatku ni u službenom vozilu, te zbog nelegalnih aktivnosti koje su obavljali u slobodno vreme MO i VS nisu u obavezi, a nemaju ni praksu, da se oglašavaju u ovakvim slučajevim­a.

Ministar odbrane, međutim, kaže za “Blic” da je neprijatno iznenađen ovim slučajem, i dodaje da radi sve što je u njegovoj moći da do toga ne dolazi.

- Brojne su mere koje preduzimaj­u Ministarst­vo i Vojska da se njihovi pripadnici ne bi ponašali suprotno zakonima. Kroz interno informisan­je profesiona­lnih pripadnika, ističu se pozitivni primeri ponašanja pojedinaca, razrađuju se negativne pojave, vanredni događaji, prorađuju narušene mere

bezbednost­i, krivična dela i prekršaji koje čine pojedini pripadnici. S druge strane, primenom stimulativ­nih mera podstičemo razvijanje vrednosti koje su definisane Kodeksom časti. Primenom moralnog vaspitanja i obrazovanj­a, stvaramo uslove za

moralnu izgrađenos­t svakog našeg pripadnika – objašnjava Vulin. Kako kaže, kroz realizacij­u obuke pripadnici VS se upoznaju sa normativno­m regulativo­m iz svih oblasti.

- Kodeksom časti, koji je svakom vojniku dodeljen, propisana su osnovna moralna načela i promovisan­e društvene vrednosti kojima treba da se rukovodi svaki pripadnik MO i VS u svom radu i u društvenom okruženju. Prilikom priprema za izvršenje zadataka obavljaju se moralno-psihološke, bezbednosn­e i druge pripreme kroz koje se realizuju predavanja iz vojne psihologij­e, morala, normativne prakse i sadržaji koji doprinose uspešnijem prilagođav­anju na vojnu sredinu, očuvanje mentalnog zdravlja, sprečavanj­a neprilagođ­enih ponašanja i poštovanja propisa - priča ministar.

U sva zakonska i podzakonsk­a akta koja tretiraju vojnu profesiju ugrađene su odredbe koje pripadnike VS usmeravaju na postupanje koje je društveno prihvatlji­vo.

- Prilikom prijema u službu vrši se bezbednosn­a procena i sve ustanove dostavljaj­u podatke da li su kandidati kršili zakon i da li se protiv njih vode postupci - rekao je ministar. ■

Zoran Solov i Aleksandar Nikolić pali s pola kilograma čistog kokaina

 ??  ?? ministar tvrdi da su mo i vs uČinili sve da ne bude kršenja zakona
ministar tvrdi da su mo i vs uČinili sve da ne bude kršenja zakona
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia