Blic

Ko se plaši da će biti rekonstrui­san?

Ministri Dačić, Stefanović, Vulin, Ljajić, Antić i Šarčević mirno čekaju razgovore predsednik­a Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić o promenama u Vladi. Ostali strepe od rekonstruk­cije.

- Ekipa „blica“

Nakon beogradski­h izbora, na kojima je koalicija čiji je stožer SNS osvojila 46 odsto glasova, a njihov koalicioni partner SPS 6 odsto, bilo je logično očekivati pregrupisa­vanje u Vladi.

ŠTA ZNAMO: Rekonstruk­cije će biti, i to brzo. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ona želi da taj posao počne što pre i da se što pre završi kako se ne bi ugrozio na bilo koji način efikasan rad Vlade.

- Zato sam zamolila predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića čim se vrati iz Brisela da u najkraćem roku razgovaram­o o tome i da se s njim kao predsednik­om najveće partije koja učestvuje u vlasti konsultuje­m u vezi sa perso-

nalnim rešenjima - rekla je Brnabićeva.

Znamo i da je frka među ministrima - jedan broj njih zatražio je od iste agencije za istraživan­je javnog mnjenja iz Novog Sada da uradi rejting njihove popularnos­ti, saznaje “Blic”. Njih je zanimalo i kako

se u javnosti kotiraju oni sami, i u pozitivnom i u negativnom kontekstu. Takođe, pojedince iz kabineta Brnabićeve interesuje i kako stoje njihove kolege iz Vlade, ali i Vlada u celini.

U timu Ane Brnabić juče nisu imali komentar o mogućoj rekonstruk­ciji.

ŠTA JE SIGURNO: Ministar Goran Knežević iz ličnih razloga, već je izvesno, napustiće Vladu. Takođe, ministru kulture Vladanu Vukosavlje­viću aktivno se traži zamena. Predsednic­a Skupštine Maja Gojković odavno je zaintereso­vana za to mesto, ali zbog turbulenci­ja u Skupštini realnije je da je Vučić zadrži na tom mestu. U prvi plan je, po saznanjima “Blica”, izbio direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, koji je učestvovao u kampanji za Beograd. Nakarada bi bio pravo osveženje za ovaj resor, a u dobrim je odnosima sa Ajom Jung i Ivanom Tasovcem, čiji je stav poštovan unutar SNS kada je o kulturi reč.

Ministar sporta Vanja Udovičić nije se snašao u politici i njegov resor prate brojne afere. Za njegovo mesto ima nekoliko kandidata, a najrealnij­e opcije su beogradski sekretar za sport Slavko Gak i bivši bokser Nenad Borovčanin, koji se dobro kotira u vrhu SNS.

ŠTA SE OČEKUJE: Ministar finansija Vujović odranije želi da napusti javnu službu i da se vrati u privatni sektor, ali kako je njegova pozicija dosta važna za srpske fi-

nansije, zbog dobrog rada i veza sa svetskim ekonomskim institucij­ama, Vučić je uspevao da ga nagovori da ostane u Vladi. U poslednje vreme između njih postoji blago neslaganje u vezi sa povećanjem plata i penzija. Gradonačel­nik Beograda Siniša Mali viđen je za mesto u Nemanjinoj 11, a dve su mogućnosti, ili da zameni pomenutog Kneževića ili upravo Vujovića. ŠTA BI BILO ČUDO: Otvaranje teme rekonstruk­cije podgrejalo je i stare sukobe među pojedinim članovima ministarsk­og tima, a premijerka je praktično poslala poruku vicepremij­erki Zorani Mihajlović. Ipak, teško je očekivati da se Vučić u Vladi sa nekoliko proruskih kadrova (Dačić, Popović, Vulin) odrekne ministarke koja slovi za američkog čoveka, ali i koja je pokazala da može da završi svaki zadatak - nakon ministrova­nja energetiko­m, brzo se snašla u resoru saobraćaja gde se vidi konkretan učinak u izgrađenim putevima.

Ono što bi moglo da bude delom kompromisn­o a delom iznuđeno rešenje je da se njen resor podeli na saobraćaj i infrastruk­turu. U tom slučaju ona bi se više bavila planiranje­m i zakonima, a resor infrastruk­ture preuzeo bi Goran Vesić, gradski menadžer koji je gurao mnoge projekte u Beogradu i snosi deo zasluga za uspešnu kampanju.

ŠTA JE MOGUĆE: Izvesno je da se Goran Trivan, kadar SPS, nije snašao na mestu ministra ekologije i da bi njegovo mesto moglo da bude predmet dogovora - da li ostaje na kvoti SPS ili će SNS preuzeti i tu fotelju.

 ??  ?? u timu ane brnabiĆ juČe nisu imali komentar o moguĆoj rekonstruk­ciji
u timu ane brnabiĆ juČe nisu imali komentar o moguĆoj rekonstruk­ciji
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia