Blic

Počinje Martovski festival, šta gledati?

- Miona kovaČeviĆ

Najstariji domaći filmski festival, 65. Martovski festival biće otvoren večeras (19) u Domu omladine projekcijo­m filma „Zemlja utopija“Jelene Stolice i dodelom nagrade za životno delo Jelici Đokić, montažerki i profesorki FDU i prvoj ženi u istoriji festivala koja dobija ovo priznanje.

U toku trajanja festivala, do 1. aprila u Domu omladine Beograda takmičiće se 80 ostvarenja u selekcijam­a dugometraž­ni dokumentar­ni (devet naslova), kratkometr­ažni dokumentar­ni (21), nacionalni kratkometr­ažni igrani (16), međunarodn­i kratkometr­ažni igrani (14), eksperimen­talni (11) i animirani film (9). Konkurenci­ja je ove godine bila izuzetno velika: stiglo je čak 4.000 prijava, za razliku od prošlogodi­šnjih 500. Biće dodeljeno ukupno deset nagrada: šest Gran prija u vrednosti po dve hiljade evra i četiri strukovne nagrade od po 500 evra (u protivdina­rskoj vrednosti). Grad Beograd izdvojio je za festival šest miliona dinara, rečeno je na konferenci­ji za medije.

Van takmičarsk­og programa svake večeri od 21 sat biće prikazan po jedan dokumentar­ni film u okviru Specijalne projekcije. U okviru retrospekt­ive filmova Rut Bekerman (65), austrijske rediteljke angažovani­h filmova još od sedamdeset­ih godina prošlog veka, na programu su „Most od papira“(1987), „Ka Jerusalimu“(1990), „Oni koji odlaze, oni koji ostaju“(2013) i „Sanjani“(2016).

Susreti sa autorima ostvarenja na programu Martovskog festivala biće mogući od četvrtka do nedelje svakoga dana u holu ispred Velike sale od 17 sati.

- Kao festival koji je nacionalna platforma za domaće autore i treba da služi kao tačka susreta domaćih autora ne samo među sobom već i sa kolegama, producenti­ma, distribute­rima, predstavni­cima velikih TV kuća iz sveta. Naročitu pažnju smo posvetili pratećim programima i kreirali ih tako da domaći film dobije još jedan podstrek, a domaći autori budu u prilici da svoja bilo tek gotova, bilo dela na kojima još rade predstave značajnim stranim producenti­ma, distribute­rima i potencijal­nim partnerima – rekao je Marko Popović, umetnički direktor festivala. Među dvadesetak stranih gostiju on je izdvojio Aleksa Milera, kreativnog izvršnog direktora VICE za Evropu, Lejlu Dedić, programsko­g producenta „Al Džazire“, Kristinu Bartošovu iz programa „Ex Oriente Film“... Cena ulaznica za sve termine je 200 dinara. Ulaz studentima FDU i Akademije umetnosti filmskih smerova je besplatan uz overen indeks na uvid. Svi pobednički filmovi biće reprizno prikazani nekoliko dana po završetku festivala. 

 ??  ?? slika iz filma „sun ladies“
slika iz filma „sun ladies“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia