Blic

Dosta je, imali smo šest ratova za 100 godina

Poslednji događaji na Kosovu i Metohiji su duboko uznemirili građane Srbije i sve ljude najiskreni­je željne da se na ovim prostorima Balkana ne poteže oružje i ne raspiruje mržnja, koja obično eskalira u rat.

- Tanja nježiĆ, mihailo joviĆeviĆ

Ovako za „Blic” komentariš­e poslednje događaje u Kosovskoj Mitrovici akademik i dramski pisac Duško Kovačević.

- Ratovi, ratovanja i ratna stradanja svakom iole nor- malnom čoveku su najveći i najužasnij­i strah od koga se oduvek, a pogotovo danas, beži negde, bilo gde… Što dalje od strahota - kaže akademik.

On ponavlja ono što je govorio i devedeseti­h.

- Ne ponovile se nikada više te godine. Svaki razgovor, makar on bio i loš, bolji je od dobrog rata. To se i sada mora ponavljati svakog dana i svakog časa, između ostalog, i zato što u ratovima ne stradaju oni koji ga izazivaju, strada samo sirotinja, obični ljudi kojima je goli život sve što imaju. I nemojmo im oduzimati i to malo sirotinje - kaže Kovačević.

Ratna stradanja su nešto što je obeležilo 20. vek u Srba.

- Ako je neko zaboravio; u dvadesetom veku smo imali šest ratova; tri balkanska, dva svetska i jedno bombardova­nje kao čašćavanje za ispraćaj dvadesetog veka i drugog milenijuma - ironično nas podseća akademik.

A čekaju nas tri nedelje neizvesnos­ti. Da li će vlasti u Prištini zaista započeti formiranje ZSO, koje odlažu pet godina, ili će 11 srpskih opština to učiniti bez njihove saglasnost­i, kako su postavili rok zvaničnoj Prištini.

Većina analitičar­a u brojnim razgovorim­a za “Blic” složila se još početkom godine: 2018. će biti ključna za rešavanje kosovskog čvora. Visoki zvaničnici EU očekuju famozni “pravno obavezujuć­i sporazum” do kraja godine, ali čini se da će tradiciona­lno turbulentn­o srpsko proleće biti ključno.

Rekapitula­cija događaja pokazuje da je neizvesnos­t počela još sredinom januara, ubistvom jednog od najistaknu­tijih lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Šokantna likvidacij­a čoveka mira, progonjeno­g i tokom i nakon ratova devedeseti­h, izazvala je novi prekid (tek obnov-

 ??  ?? vanredno stanje u kosovskoj mitrovici
vanredno stanje u kosovskoj mitrovici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia