Blic

Pekare i prodavnice uskoro lete iz škola

Prodaja slatkiša, grickalica ili gaziranih sokova u krugu škole, prema najavama iz Ministarst­va prosvete, trebalo bi da postane prošlost.

- nikolina govoruša

U mnogim obrazovnim ustanovama u Srbiji deci se prodaju proizvodi sumnjivog porekla jer je kontrola namirnica je vrlo problemati­čna. U jednoj beogradsko­j osnovnoj školi deci su nedavno prodavali gumene bombone od kojih jezik ostaje obojen i po nekoliko dana. Škole se često pravdaju time da samo iznajmljuj­u prostor, pa se odgovornos­t prebacuje na nadležne inspekcije koje vode računa o ispravnost­i proizvoda.

Dobrica Sinđelić, direktor Osnovne škole „Sveti Sava“iz Vrčina, kaže da je pekara u krugu njihove škole nužno zlo.

- Stalno savetujemo deci da nose pripremlje­nu užinu od kuće, a pekare su tu ako se užina zaboravi. Pekara je izdata u zakup, a mi se tru- dimo da u narednih godinu dana obezbedimo kuhinju u kojoj će se učenicima servirati kuvana jela - kaže Sinđelić.

Tragom pitanja ko se bavi kontrolom hrane po školama, odgovor vodi do Ministarst­va poljoprivr­ede i njihove inspekcije. Međutim, iz Ministarst­va tvr- de da je nadzor ispravnost­i namirnica koje se prodaju po školama nadležnost različitih inspekcija, pa između ostalog i poljoprivr­edne.

- Maloprodaj­ni objekti spadaju u objekte niskog rizika jer se u njima prodaje originalno upakovana hrana. Ona može biti predmet vanredne kontrole ako postoji sumnja u kvalitet ili ukoliko građani prijave neispravno­st nekog proizvoda. Ukoliko se, na primer, prijavi roba s isteklim rokom trajanja, ona se odmah uklanja iz prodavnice i protiv vlasnika se podnosi krivična prijava - objašnjava­ju iz Ministarst­va. Pojedine škole su zato izabrale i drugi put.

- Mi nemamo prodavnicu jer ne možemo da utičemo na kontrolu i dajemo deci zdrav obrok - objašnjava Lidija Nikolić, direktorka beogradske OŠ „ Vladislav Petković Dis“. Međutim, druge osmoletke zato angažuju distribute­re hrane.

- Sprovodi se javna nabavka sa dokumentac­ijom u kojoj se navode uslovi koje mora da d ispuni distribut distribute­r hrane. Najvaž Najvažnije je da postoj postoji nutricioni­sta koji pravi jelovn jelovnik u skladu sa p potrebama učenika učeni - objašnjava njav Svetlana Radoičić, direktorka di r prestoničk­e pr p OŠ O „ Ratko Mitrović“M .

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia