Blic

Halo, Brisel

- Novinar

ALEKSANDAR LATAS, Ako Evropa nastavi da žmuri na probleme Zapadnog Balkana, gde je trenutno gorući uzorak odnos Beograda i Prištine, u najcrnjim scenarijim­a ovaj prostor ostaće njena periferija bez ljudi. Regija - spomenik.

Za ovaj crni scenario deluje da nam fali tačno još samo jedan rat. A za njega, naravno, ne postoji bolji mesec od marta, dobro da je prošao. Ubistvo Zorana Đinđića, NATO bombardova­nje, martovski protest 1991. i Martovski puč 1941. godine, toliko martovskih datuma koji traumatizu­ju, ali i dele građane ove zemlje. Šta bi tek Čerčil rekao za naš mart, ako je ikada i izgovorio onu rečenicu da Balkan proizvodi više istorije nego što to može da podnese.

#

Aktivnijim učešćem u krizi EU će pomoći nama, ali i sebi

Elem, za ovu priču nije bitno da li je neko nekog pokušao i na kraju uspeo da nadmudri bahatim hapšenjem Marka Đurića i sukobom Srba i albanskih specijalac­a na Kosovu. Bitno je da je tako nešto moguće, a to je poraz i Evrope. Kako posle toliko sati gledanja u oči Briselu, neprospava­nih noći, telefonski­h razgovora, mejlova, saopštenja i konferenci­ja?

Verovati da je novi rat na Balkanu nemoguć je slična zabluda kao i verovati da je mađarska bodljikava žica dovoljna da se problemi ove regije ne preliju do zapada Evrope. Beograd, Priština, Sarajevo, Skoplje ili Podgorica evropske su kuće. Koliko su uređene i bogate, to je druga tema. Jasno je da narodi bivše Jugoslavij­e neće još nekoliko decenija uspeti ono štu su Nemci i Francuzi uradili za nekoliko godina posle Drugog svetskog rata, pa im danas deca uče istoriju iz istih udžbenika. Jer, naravno, korak bez koga se tu ne može je i najteži - pogledati prvo sebe u oči (ko hoće da vidi kako to izgleda, neka poseti Spomenik ubijenim Jevrejima Evrope u Berlinu).

Jasno je i da sama EU, nije u stanju da se dogovori šta je to Kosovo - srpska pokrajina ili samostalna država. Evropska Unija, ako ima nameru da integriše ovaj region moraće da energičnij­e posreduje. Da suzbija uzroke, a ne da leči posledice. Pošteni da budemo, više posla kod disciplino­vanja je na albanskoj strani, mada ni mi nismo bezgrešni. Aktiviranj­em, EU će pomoći nama, ali i sebi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia