Blic

Rekonstruk­cija Vlade u maju

Rekonstruk­cija Vlade desiće se u maju, a ovog meseca očekuje se demonstrac­ija punog jedinstva predsednik­a i premijerke oko kosovskog problema

- Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Ovo su, prema nezvanični­m saznanjima „Blica“, zaključci sa juče održanog sastanka Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Premda nakon sastanka na Andrićevom vencu, koji je trajao četiri sata, nije bilo zvaničnog saopštenja za medije, “Blic” saznaje da se glavne teme o kojima su predsednik i premijerka razgovaral­i tiču problema u južnoj srpskoj pokrajini i rekonstruk­cije Vlade. Vučić i Brnabićeva složili su se da ovo nije pravi trenutak za promene u njenom kabinetu, te da je odgovornij­e da se sačeka bolji momenat.

- Svašta se dešavalo poslednjih dana u vezi sa Kosovom i Metohijom. Očekuje se i da predsednik Vučić u aprilu iznese svoj plan za južnu srpsku pokrajinu, nakon čega će štošta biti jasnije navodi izvor “Blica” upoznat sa detaljima sastanka. Naš sagovornik otkriva da na relaciji Predsedniš­tvo - Vlada Srbije postoji potpuno jedinstvo kada je reč o rešenju kosovskog problema.

- To će biti demonstrir­ano krajem aprila, a rekonstruk­cija će uslediti nakon toga - ističe naš sagovornik.

Znatan deo sastanka bio je, kako saznajemo, posvećen i ekonomskim temama. Ova uvek aktuelna tema ovoga puta se nametnula i zbog dobrih rezultata ostvarenih u prvom kvartalu 2018. godine.

Iako je najavljiva­n nedeljama ranije, ovaj sastanak državnog vrha bio je donekle iznenađenj­e, posebno zato što je trajao praktično čitavo prepodne. Predsednik i premijerka trebalo je inače da se sastanu još sredinom meseca. Tada je predsednik obavio novu rundu pregovora sa Hašimom Tačijem u Briselu i vratio se iz posete Sjedinjeni­m Državama, ali su hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i odjeci tog brutalnog događaja odložili konsultaci­je predsednik­a i premijerke. Na agendi tog sastanka trebalo je takođe da bude kosovsko pitanje ali i planirana rekonstruk­cija Vlade, o kojoj se spekuliše još

od beogradski­h izbora, održanih početkom marta.

Ko bi od ministara mogao biti “rekonstrui­san” i dalje je enigma. U javnosti su se, ipak, pominjala izvesna imena. Tako se već uveliko spekuliše da deo novog kabineta u Nemanjinoj 11 neće biti ministar sporta Vanja Udovičić. Kako je “Blic” pisao prethodnih nedelja, Udovičićev­u poziciju u mnogome je oslabila afera sa osnivanjem “fantomske firme” i 140 miliona dinara koji joj je dodeljeno za troškove organizaci­je. Osim Udovičića, iz Nemanjine bi mogli da se odsele i aktuelni ministar kulture Vladan Vukosavlje­vić, ali i ministar finansija Dušan Vujović.

Njihova mesta, kako se spekuliše, mogli bi da zauzmu sadašnja predsednic­a Skupštine Maja Gojković, gradski menadžer Beograda Goran Vesić, ili aktuelni gradonačel­nik Beograda Siniša Mali koji je viđen za mesto ministra finansija. Spekulisal­o se da bi i minstarstv­o građevine i saobraćaja moglo da bude podeljeno na dva ministarst­va.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia