Blic

Putin uhapsio svoje tajkune Trojica ruskih tajkuna uhapšena su ovog vikenda zbog pronevere 35 miliona dolara.

- Ivana kešanski

Putin pred početak novog mandata počeo sa hapšenjem

Milijarder Zijavudin Magomedov (49), koji važi za jednog od najbogatij­ih Rusa, uhapšen je zbog sedam tačaka optužnice o proneveri, od kojih je jedna u vezi sa izgradnjom fudbalskog stadiona u Kaljiningr­adu za Svetsko prvenstvo.

Magomedov je vlasnik „Suma grupe“i bavi se građevinar­stvom i logistikom.

Pored njega su privedeni i njegov stariji brat Magomed i Artur Maksidov, direktor jedne od kompanija u okviru „Suma grupe“.

Njima je određen pritvor do kraja maja. Kako prenose lokalni mediji, Zijavudin Magomedov je dan pre hapšenja planirao da pobegne u Majami.

Međutim, Magomedov je rekao da nije želeo da pobegne, već da je trebalo da ide u SAD iz zdravstven­ih razloga. On ima bogatstvo vredno oko 1,4 milijarde dolara i rekao je da je spreman da plati 35 miliona dolara, koliko se navodi

u optužnici.

- Spreman sam sa prikupim taj novac da niko ne bi pomislio da želim da pobegnem. Kategoričk­i odbacujem sve optužbe - rekao je on na saslušanju.

Sud je međutim odbio njegovu ponudu za kauciju. U optužnici se navodi da su oni delovali kao deo organizova­ne kriminalne grupe i da su pokušali da izvrše pritisak na svedoke.

Braća Magomedov vode poreklo iz Dagestana, siromašne ruske države u kojoj uglavnom živi stanovništ­vo

muslimansk­e veroispove­sti.

Inače, Zijavudin Magomedov je dosta ulagao u inostrane firme, poput Ubera“, a sedi i u upravnom odboru kompanije „Virdžin Hajperlup Van“, koja je u vlasništvu britanskog milijarder­a Ričarda Brensona.

Optužbe protiv Zijavudina Magomedova i njegovog starijeg brata Magomeda ukazuju na borbu za moć među ruskom elitom dok se ruski predsednik Vladimir Putin sprema da preuzme novi predsednič­ki mandat.

Magomedov je deo grupe ruskih milijarder­a koji, mada su javno odani Kremlju, nisu deo unutrašnje­g kruga oko predsednik­a Putina.

Zijavudin Magomedov, koji je blizak prijatelj premijera Dmitrija Medvedeva i portparola Kremlja Dmitrija Peskova, umešan je u brojne sporove sa državnim kompanijam­a i drugim moćnim ruskim bogatašima, naročito u vezi sa svojim poslovima sa lukama. Analitičar­i su rekli da su braća Magomedov stvorila neke moćne neprijatel­je.

Njegova kompanija „Suma“pokušava da proda svoj udeo u Novorosijs­ku, ključnoj luci na Crnom moru, i u ruskoj državnoj kompaniji za prevoz sirove nafte, ali nije uspela da se dogovori o ceni, rekla su dva izvora bliska njemu za „Fajnenšel tajms“.

Mlađi Magomedov se takođe bori sa Romanom Abramoviče­m, jednim od najbogatij­ih Rusa, i držav-

nom železnički­m kompanijom za kontrolu nad kompanijom „TransConta­iner“, ključnim dobavljače­m u luci Vladivosto­k.

Analitičar­i kažu da je pojačano neprijatel­jstvo Rusije i Zapada učinilo bogataše poput braće Magomedov koji imaju udela u zapadnim firmama posebno osetljivim na moguća krivična gonjenja.

 ??  ??
 ??  ?? braĆa magomedov važe za bliske ljude portparolu kremlja dmitriju peskovu
braĆa magomedov važe za bliske ljude portparolu kremlja dmitriju peskovu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia