Blic

Nema blažih kazni za brzu vožnju u naselju

Vozačima koji voze između 70 i 80 kilometara na sat u naselju, ipak, neće biti blaže kazne. Šta više, oni će od sutra morati da plate 10.000 dinara, dobiće četiri kaznena poena i mesec dana zabrane vožnje.

- Marko Tašković

Dakle, možda i najkontrov­erzniji predlog nacrta izmena Zakona o bezbednost­i u saobraćaju prema kojem bi vozači koji u naselju voze od 21 do 30 kilometar na sat brže nego što je dozvoljeno (50 km/h) dobijali “samo” novčanu kaznu od 10.000 dinara, bez kaznenih poena i zabrane upravljanj­a vozilom, nije prošao u Skupštini. Zahvaljuju­ći pisanju “Blica” i reakciji saobraćajn­e struke ta novina je označena kao vrlo problemati­čna i potencijal­ni uzrok znatno većeg broja saobraćajn­ih nesreća u gradu zbog čega je izbačena iz nacrta zakona koji je usvojen 22. marta u parlamentu i stupiće na snagu sutra. Poređenja radi, do sada su vozači za brzinu od 70 do 80 kilometara na sat u naselju dobijali novčanu kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, četiri kaznena poena i zabranu upravljanj­a vozilom od najmanje mesec dana. Od sutra će oni za ovaj prekršaj takođe dobijati četiri negativna boda i ostajati bez dozvole mesec dana, a uz to će imati i novčanu kaznu od 10.000 dinara s tim što neće moći kao do sada da u roku od osam dana plate upola manje. Ukoliko ne plate kaznu u roku od osam dana - ići će na sud.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Nenad Okanović pozdravlja odluku nadležnih.

- Dobro je što su Vlada i poslanici prepoznali potrebu da se za prekoračen­je u naselju preko 20 kilometara na čas ipak izriču kazneni poeni i zabrana upravljanj­a jer onaj ko vozi 80 kroz naselje ne daje ni najmanju šansu pešaku

ili biciklisti da preživi sudar s vozilom. Veliki broj nesavesnih vozača se obradovao najavi ukidanja poena i zabrane jer su spremni da voze do 80 na sat u naselju i da za to plate samo novčanu kaznu. Da je takva izmena usvojena, gotovo sigurno bismo imali povećanje broja teških saobraćajn­ih nezgoda u naseljima - naglašava Okanović.

Profesor na Saobraćajn­om fakultetu Milan Vujanić takođe

je u “Blicu” digao glas protiv blažih kazni za prekoračen­je brzine u naselju. Tom prilikom upozorio je da je nauka dokazala da prilikom sudara pri brzini od 80 km/h nema preživelih pešaka, a da pri brzini od 50 km/h, koliko je ograničenj­e u naselju, gine 40 odsto pešaka.

- Smanjenjem kazne pokvarili bismo sve što je bilo dobro u zakonu, a ništa ne bismo postigli - ističe Vujanić.

 ??  ?? nova kazna za vožnju od do km/h u naselju:
. dinara
Četiri kaznena poena mesec dana zabrane upravljanj­a vozilom
* nema upola manje novČane kazne u roku od osam dana
nova kazna za vožnju od do km/h u naselju: . dinara Četiri kaznena poena mesec dana zabrane upravljanj­a vozilom * nema upola manje novČane kazne u roku od osam dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia