Blic

Slike s drogom kačili i iz školske biblioteke i kafića

Dva tinejdžera iz Beograda su, kako ih niko ne bi otkrio, vodili profil „Droga Srbija“sa nekoliko stotina adresa, pa čak i iz školske biblioteke, saznaje „Blic“.

- Mihailo joviĆeviĆ

„Blic“je došao do nezvanični­h saznanja o tome kako je sprovedena opsežna i komplikova­na istraga, čiji je cilj bilo obaranje Instagram profila koji je duboko uznemirio javnost u Srbiji. Istragom je pokazano da su administra­tori stranice „Droga Srbija“, na kojoj su kačene slike dece sa drogom, bila dvojica Beograđana, maturanata, koje do punoletstv­a deli tek nekoliko meseci, koji idu u istu školu.

Inspektori koji su radili na ovom slučaju istragu su najpre počeli tako što su kontaktira­li sa upravom Instagrama, ali podaci koje su im iz ove svetske popularne društvene mreže poslali samo su pokazali kolike su dimenzije problema.

- Instagram je odgovorio da su administra­tori profilu „Droga Srbija“pristupali sa više stotina različitih IP adresa. Samo pet puta to je urađeno sa uređaja u vlasništvu dvojice mladića - toliko su oprezni bili. Svi ostali unosi dešavali su se sa različtih lokacija: iz lokalnih kafića i restorana, sa uređaja njihovih drugara i drugarica, pa i iz školske biblioteke. Kačili su se i na internet komšija kako bi zametnuli trag - saznaje „Blic“od izvora upoznatih sa istragom.

Osim tinejdžera iz Srbije, čije su fotografij­e sa narkoticim­a kačili bez ikakvih grafičkih obrada, dvojici administra­tora materijal je stizao i od vršnjaka iz inostranst­va.

Da su dvojica osumnjičen­ih bila svesna onoga što čine pokazuje ne samo njihov oprezni i diskretni pristup „poslu“, već i činjenica da su obojica - nakon što im je prva stranica ugašena vratili telefone na fabričko podešavanj­e.

Kada su tinejdžeri konačno identifiko­vani i privedeni delinkvent­e saradnji sa na saslušanje, njihovi roditelji su najpre bili šokirani, a potom razočarani i ljuti na sinove.

- Radi se o pristojnim, dobrostoje­ćim porodicama, koje su bile šokirane onim što im je predočeno. Tinejdžeri su, suočeni s dokazima, priznali šta su činili, a odmah su, da bi se delimično opravdali, rekli da drogu ne konzumiraj­u. Inspektori­ma su, takođe, predočili da su poduhvat od početka do kraja krili od

Tinejdžeri su priznali delo, ali su rekli da drogu ne konzumiraj­u

svih prijatelja, drugara iz škole, rodbine. Potajno su se, ipak, nadali da će istraga ili glasine o njihovom privođenju otkriti svetu poduhvat koji su sproveli: tako bi ispali još veće „face“- kaže izvor „Blica“.

Prema njegovim rečima, akcija ovih razmera na društvenim mrežama, sa ovakvim počiniocim­a, nije zabeležena u Srbiji

- Ovo što su njih dvojica učinili - suštinski i pravno - uopšte se ne razlikuje od, na primer, rasturanja ili prikazivan­ja dečje pornografi­je ili nasilja. Za ovo delo zaprećene su i ozbiljne kazne - poručuje izvor „Blica“.

 ??  ?? mup otkrio u instagramo­m
mup otkrio u instagramo­m
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia