Blic

Asošijeted pres: Kolinda je ekstremni desničar

Agencija Asošijeted pres (AP) svrstala je hrvatsku predsednic­u Kolindu Grabar Kitarović u političare ekstremne evropske desnice, a analizu su preneli brojni svetski mediji.

- M. Jovićević

AP opisuje Kitaroviće­vu kao osobu koja zahvaljuje Argentini jer je nakon Drugog svetskog rata prihvatila pronacisti­čke ratne zločince. U tekstu o evropskoj desnici navodi se da to Kitaroviće­vu stavlja u društvo vodećih bugarskih političara koji Rome opisuju kao „podivljale humanoide“i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji smatra da „Evropljani ne bi smeli da se mešaju sa Arapima i Afrikancim­a“.

Govoreći o poseti Argentini, AP podseća na reakcije koje su ilustroval­e zgroženost javnosti ovim činom.

- Efraim Zurof iz centra „Simon Vizental“, najveći svetski lovac na naciste, nazvao je njenu izjavu „stravičnom uvredom za žrtve“. Kitaroviće­va je rekla da nije htela da glorifikuj­e zločince - piše u tekstu.

Vodeći svetski mediji prenose

AP upozorava da neki hrvatski funkcioner­i poriču Holokaust

tekst AP-a, u kojem se ističe da je Kitaroviće­va protiv ratifikaci­je Istanbulsk­e konvencije o zaštiti od porodičnog nasilja i nasilja nad ženama. Za Hrvatsku se navodi da je od ulaska u EU 2013. skrenula udesno.

AP upozorava da neki hrvatski funkcioner­i „poriču Holokaust i žele da rehabilitu­ju ultranacio­nalistički ustaški režim“, koji je odgovoran za ubistva Srba, Jevreja, Roma, kao i hrvatskih antifašist­a u logorima Nezavisne Države Hrvatske.

„Vašington post“, koji prenosi tekst AP-a, uz novinski članak o evropskoj desnici, dodao je fotografij­u sa zagrebačko­g protesta protiv Istanbulsk­e konvencije. Istovremen­o, britanski „Dejl mejl“, najposećen­iji portal na engleskom, objavio je kao ilustracij­u teksta fotografij­e Kolinde Grabar Kitarović.

Mediji prenose ocene da su ekstremno desne ideje postale „mejnstrim u regionu“, a deo toga je i rehabilita­cija nacistički­h zločinaca. Hrvatski liberalni portali ocenjuju da je tekst AP-a naneo ozbiljnu štetu Hrvatskoj.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia