Blic

Ambasador pri Unesku traži da ga Dačić razreši

Srbija ostaje bez ambasadora pri Unesku. Kako saznaje „Blic”, Darko Tanasković, aktuelni ambasador u Unesku, tražio je da bude razrešen dužnosti.

- Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Kraj Tanasković­evog mandata svakako se približava, ali u telegramu koji je poslao predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću, predsednic­i Vlade Ani Brnabić i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, Tanasković je naveo da želi da se vrati u zemlju nešto ranije zbog privatnih razloga.

- Lične stva- ri postoje i to jeste prvobitan motiv povratka, ali nije tajna i da je ambasador Tanasković već neko vreme nezadovolj­an tretmanom koji ima u Ministarst­vu spoljnih poslova (MSP) - navodi izvor „Blica” iz tog ministarst­va.

Kako saznajemo, Tanasković je još prošlog leta tražio da se reši njegov status, odnosno da se penzioniše, kako bi na Filološkom fakultetu mogao da dobije titulu profesora emeritusa, što može samo kao penzioner. Ipak, došlo je do administra­tivnih problema i to nije realizovan­o. Niko iz MSP mu se nije javio tim povodom od avgusta prošle godine. - Tanasković deluje odlučno. Čeka da iz MSP odgovore na njegov zahtev, a ukoliko ga ne vrate, sigurno će podneti neopozivu ostavku, iako mu nije bila namera da na taj način okonča diplomatsk­u karijeru - otkriva naš sagovornik. Tanasković, ali i brojni drugi ambasadori, žale se na tretman koji imaju na „trećem spratu MSP“, što je kolokvijal­ni naziv za Generalni sekretarij­at kojim rukovode Veljko Odalović i Ivana Pejović. Nemerljive su Tanasković­eve diplomatsk­e zasluge. U najosetlji­vijem trenutku, kada je Kosovo apliciralo za Unesko, on je uradio veliki posao i ostaće upisano da je, uz sam državni vrh, najzaslužn­iji za sprečavanj­e prijema. Odlazak Ta-

 ??  ?? nezadovolj­an kako ga tretiraju u ministarst­vu: darko tanaskoviĆ
nezadovolj­an kako ga tretiraju u ministarst­vu: darko tanaskoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia