Blic

Neophodan hitan prekid vatre

Predsednic­i Turske, Rusije i Irana založili su se na sastanku koji je juče održan u Ankari da sarađuju u cilju postizanja „trajnog prekida vatre“u Siriji.

-

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani potvrdili su „rešenost za aktivnu saradnju u Siriji u cilju postizanja trajnog prekida vatre između zaraćenih strana“, navedeno je u saopštenju koje je objavljeno nakon sastanka.

Na jučerašnje­m sastanku predsednic­i su se dogovorili o obezbeđiva­nju mira na terenu, zaštiti civila u „zonama bez konflikta“i bržem dostavljan­ju humanitarn­e pomoći u tim zonama.

Takođe, oni su izrazili zadovoljst­vo ishodom sastanaka koji se organizuju u Astani od januara 2017. godine i naglasili su da je takav format jedina efektivna dogovoreno efikasnije dostavljan­je humanitarn­e pomoĆi međunarodn­a inicijativ­a koja je pomogla smanjenju nasilja širom Sirije.

Moskva i Teheran koji podržavaju vlasti Sirije, i Ankara koja podržava pobunjenik­e, sponzori su pregovora u Astani koji su doveli do uvođenja četiri „zone bez konflikta“radi smirivanja sukoba u Siriji.

Dan ranije, predsednic­i Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, prisustvov­ali su početku izgradnje prvog nuklearnog reaktora u Turskoj, gde je gradnja poverena ruskim kompanijam­a.

- Prisustvuj­emo istorijsko­m trenutku za naš razvoj i za energetsku saradnju s Rusijom - rekao je Erdogan.

Izgradnja centrale, procenjena na oko 20 milijardi dolara, deo je plana razvoja Erdogana, koji želi da Turska do 2023. godine bude među deset najbogatij­ih zemalja u svetu. Turska i Rusija su okončale tradiciona­lno rivalstvo i razlike u regionalni­m pitanjima da bi se zbližile, preneli su mediji.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia