Blic

Predsednik lovačkog društva kao trofej držao zaštićene vrste

- Z. Čonkaš

Apatinska policija pronašla je u kući predsednik­a lovačke sekcije “Jastreb” iz Svilojeva A. H. nezakonito držane žive i prepariran­e jedinke strogo zaštićenih divljih vrsta životinja.

Postupajuć­i po prijavi Društva za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije (DZPPS), pokrajinsk­i inspektor za zaštitu životne sredine, ornitolog Pokrajinsk­og zavoda za zaštitu prirode i policijski službenici pored tri žive jedinke divlje guske pronašli su i 11 prepariran­ih strogo zaštićenih i zaštićenih životinja među kojima su divlja mačka, vidra, dve jedinke lasice, slepi miš, divlja guska, kobac, šumska šljuka, kukavica, zeba i drozd borovnjak.

Policija je u kući A. H. pronašla i zaplenila 10 pušaka, a Inspekcija za zaštitu životne sredine privremeno je oduzela žive i prepariran­e jedinke ptica i sisara i pokrenula postupak pred nadležnim sudom.

Žive jedinke divljih gusaka imale su potkresano perje na desnom krilu radi onemogućiv­anja letenja, pa su predate Prihvatili­štu za divlje životinje Zoološkog vrta „Palić“na brigu i oporavak.

- Umesto da lovci budu branitelji prirode, sve češće nailazimo na one koji svesno krše zakone - žali se Slobodan Knežević iz DZPPS uz napomenu da je zabrinjava­juće i to što je u ataru Svilojeva od 2014. Do danas otrovano 70 jedinki zaštićenih ptica, od kojih 25 orlova belorepana, jedan orao krstaš i 15 mišara, a da lovci nikoga nisu osumnjičil­i niti pronašli u vršenju nezakoniti­h radnji.

Policija je u kući A. H. zaplenila i deset pušaka i 11 prepariran­ih životinja

 ??  ?? meĐu pronaĐenim primercima su i divlja maČka, vidra, lasice...
meĐu pronaĐenim primercima su i divlja maČka, vidra, lasice...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia