Blic

Hakovao više profila, ukrao 15.000 evra

Pančovan M. (27) uhapšen je juče zbog sumnje da je hakovao više profila na Fejsbuku pa od prijatelja žrtava hitno tražio novac sa njihovih platnih kartica, koje bi zatim očerupao.

- M. Jovićević

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, inspektori Odeljenja za borbu protiv visokotehn­ološkog kriminala uhapsili su mladića, inače rodom iz okoline Vršca, zbog neovlašćen­og pristupa računarsko­j mreži i elektronsk­oj obradi podataka, kao i više prevara, falsifikov­anje i zloupotreb­a platnih kartica.

„On se sumnjiči da je od kraja 2017. godine do trenutka hapšenja preuzimao naloge na Fejsbuku, lažno se predstavlj­ao osobama koje imaju status prijatelja kao vlasnik profila i tražio da mu pomognu. Tada bi tražio da mu hitno pošalju manje novčane iznose,

uglavnom oko 1.200 dinara, ali tako što će fotografis­ati svoje platne kartice i poslati mu parametre potrebne za plaćanje ili je tražio da mu uplate 1.250 dinara tako što će ostaviti svoje podatke na internet stranici ‘Nemačka - posao‘, koju je unapred kreirao“, navodi se u saopštenju.

One koji su već ostavljali podatke na pomenutoj stranici obrađivao je obećavajuć­i im posao u Nemačkoj, pa bi im, istim metodom, takođe krao novac.

Ukradeno je preusmerav­ao na svoje bankovne račune i na kraju podizao

u gotovini.

Pančovan M. je pažljivo osmislio plan, pa je za prevaru naivnih Fejsbuk prijatelja koristio uglavnom profile privlačnih devojaka, za koje je verovao da će lakše izazvati želju da im se pomogne. Bio je u pravu: na ovaj način je sebi pribavio 1.800.000 dinara (oko 15.200 evra), na štetu više desetina građana Srbije!

Tokom pretresa njegovog stana policijski službenici su pronašli čak 312.000 dinara u gotovini, kesicu ekstazija, semenke marihuane, računarsku opremu sa ogromnom bazom sa zloupotreb­ljenim platnim karticama, ličnim dokumentim­a i softverski­m alatima za hakovanje.

 ??  ?? više od . evra oteo je prevarant graĐanima
više od . evra oteo je prevarant graĐanima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia