Blic

Žrtve nerazumnos­ti

- ANA ĐOKIĆ, novinarka

šta kažu Slađana Velkov i ekipa, jesu li cipele najveće zlo koje je čovek izmislio i da li treba da pijemo lekoviti IZBELJIVAČ? Da, dobro ste pročitali, i ne šalim se, gospođa Velkov je u nizu svojih bisera iznela i taj da obuća sprečava da energija iz zemlje protiče kroz telo. Ja sam sličnu priču nedavno čula od čoveka koji u beogradski­m autobusima govori o štetnosti patika: „‘Najke‘, ‘starke‘, sve je to zlo, one nisu za anatomiju čovekove noge i izmislili su ih ljudi koji hoće da nas ubiju“.

Da li je njega trebalo da pitam šta ima da kaže o vakcinama? Slušali ste razne šarlatane, nadrilekar­e, pevače i umetnike, one koji su se vratili prirodi, koji grle drveće i šalju pozdrave Suncu i niste vakcinisal­i svoju decu, i ugrozili ste naše mališane. To ste uradili zato što se plašite autizma i raznih drugih bolesti koje ne izaziva MMR vakcina, a niste strahovali zbog malih boginja i komplikaci­ja koje mogu da nastanu ako se cepivo ne primi, jer samo ono može da nas zaštiti od ove zaraze. Zato su deca, dvoje od samo dve godine i jedno od četiri godine - mrtva!

Nadležni organi uhvatili su se u koštac sa antivakcin­ašima nakon podnete prijave grupe zabrinutih građana. Od 48 roditelja koji su u prestonici proglašeni krivima za odbijanje obavezne vakcinacij­e, njih 15 kažnjeno je novčanim kaznama u iznosu od 10.000 do 30.000 dinara. Kazna ne ispravlja nijednu nepravdu, ali može da spreči stotinu drugih. Zato je važno da oni koji nisu vakcinisal­i svoje mališane zbog straha od autizma ili nečeg drugog, prihvate nauku, načine pravi korak i ne dozvole da možda baš njihovo dete bude sledeća žrtva bolesti koja je odavno trebalo da padne u zaborav.

Pisalo se, ali valja ponoviti reči stručnjaka. MMR vakcina je jedina prava zaštita od malih boginja. Ona ne izaziva autizam. Morbili su visokozara­zna bolest čije komplikaci­je mogu biti fatalne. Neophodno je da preko 95 odsto stanovništ­va bude zaštićeno da bi se suzbilo širenje zaraze. Imunizacij­om onih koji treba da prime vakcinu doprinosi se i zaštiti onih koji iz opravdanih zdravstven­ih razloga ne smeju da prime cepivo.

Situacija se poboljšava, ne smemo dozvoliti da bude još žrtava, epidemija se može zaustaviti ako se svi vakcinišem­o.

#

Ne sme da padne više nijedna žrtva malih boginja

 ??  ?? Tri deteta je umrlo! Trinaest žrtava malih boginja je palo! A
Tri deteta je umrlo! Trinaest žrtava malih boginja je palo! A

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia