Blic

„Hoće ZSO kao praznu ljušturu“

-

da pogledam u je ĐuriĆ

Direktor Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će Srbija podržati rad na stvaranju ZSO, ali ne na osnovu odluke prištinsko­g ustavnog suda, koji je, kako je podsetio, ranije poništio 22 od 23 elementa za formiranje zajednice.

- Sad bi hteli da formiraju zajednicu koja bi bila prazna ljuštura. Taj film nećete gledati. Mi hoćemo ZSO koja će imati suštinsku moć - naglasio je Đurić za RTS, dodajući da smatra da Albanci nisu iskreni u nameru da ispune rok od četiri meseca koji je zadala EU.

Đurić smatra da je „reč o političkom manevru koji ima za cilj da njih rastereti, a nas da optereti“.

- Uvek smo spremni da radimo na formiranju ZSO, ali pravo da vam kažem, meni sve ovo liči na trikove sa autobuske stanice u Prištini. Oni mesec i po dana pred samit EU u Sofiji, da bi popravili svoj imidž, da bi malo sprali sa sebe ovo što se dešavalo prethodnih dana i da bi, na kraju krajeva, na Srbiju nabacili teret sprovođenj­a nekih drugih sporazuma, poput Sporazuma o energetici i drugih stvari koje oni žele da dobiju za sebe, sada pokušavaju da se prikažu kao strana koja sprovodi sporazume - rekao je Đurić.

Đurić kaže i da su razgovori sa zvaničniko­m američkog Stejt department­a Metjuom Palmerom bili teški sa dosta neslaganja oko KiM.

- Ne smete tolerisati nasilje. Ne smete na bilo koji način bilo kome dati zeleno svetlo, prećutno ili otvoreno za destabiliz­aciju prilika. To je nešto što bi trebalo da bude interes svih i nešto što je svakako politika, tj. interes Srbije - rekao je Đurić.

Povodom poruke Brisela da očekuje nove sastanke Beograda i Prištine, Đurić kaže da je Srbija odnos prema dijalogu pokazala delima, a Priština nedelima.

- Ja svakog od njih mogu da pogledam u oči, a mogu li oni mene? - upitao se Đurić.

Direktor Kancelarij­e za KiM rekao da je Srbija spremna da radi na ZSO

 ??  ?? ja njih mogu
oČi, ali da li oni mogu mene? upitao
ja njih mogu oČi, ali da li oni mogu mene? upitao

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia