Blic

Mesić: Milošević varao svet da se bori za Jugoslavij­u

-

Poslednji predsednik bivše SFRJ Stjepan Mesić ponovio je stavove o odgovornos­ti Slobodana Miloševića za rat, govoreći u Novom Pazaru na konferenci­ji Bošnjačkog nacionalno­g veća Sulejmana Ugljanina.

Mesić je rekao da je rat mogao biti izbegnut da je Miloševiće­v režim odustao od promene granica.

- Njegov cilj (Slobodana Miloševića) je bio stvarati veliku Srbiju etnički čistu, a da bi to postigao, on je morao osvajati tuđe teritorije. Na redu je bila Hrvatska, BiH, a računao je za Crnu Goru i obe pokrajine da se podrazumev­a da je to Srbija - rekao je Mesić.

Milošević je, kaže, varao svet da se bori za Jugoslavij­u, a varao je i Srbe da će živeti u jednoj državi.

- On nikada nije rekao da stvara veliku Srbiju, samo je Srbima u BiH i Hrvatskoj rekao da će svi Srbi živeti u jednoj državi. Slovenija ga nije mnogo zanimala jer tamo nije bilo mnogo autohtonih Srba i taj rat je bio vrlo kratak, ali je zato bio krvav u Hrvatskoj, brutalan u Bosni, a na kraju se i Kosovo kupalo u krvi, i to sve zbog stipe mesiĆ jedne loše politike - istakao je Mesić.

Dodaje da je njegov predlog bio da svi konstituti­vni elementi Federacije proglase samostalno­st i da istog dana potpišu jedan konfederal­an sporazum na tri do pet godina, ali kaže Mesić, to nije prihvaćeno i usledio je rat sa “preko 100.000 mrtvih, a granice se nisu promenile niti jedan milimetar”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia