Blic

Ne gledamo sa kim se dopisujete

Mihajlo Popesku, rukovodila­c sektora za istraživan­ja kompanije „Kembridž analitika”, dao je ekskluziva­n intervju za „Blic” u kojem kaže da se ta kompanija suočava s neosnovani­m optužbama.

- ivana kešanski Kako ste se zaposlili tamo?

- U „Kembridž analitici“(KA) radim od decembra 2017. godine. Za „Kembriž analitiku“znao sam dugo jer je u mojoj branši ta firma bila poznata po tome da može da stvori uticaj. Prošao sam niz rigoroznih intervjua koji su testirali moj naučni kapacitet i sposobnost rešavanja kompleksni­h istraživač­kih problema. Imponuje mi što sam u tom procesu bio najuspešni­ji kandidat.

Koja su vaša zaduženja?

- Moj tim se sastoji od marketing psihologa, specijalis­ta za proučavanj­e ljudskog ponašanja i marketing istraživač­a. Moji zadaci podrazumev­aju dizajn i sprovođenj­e istraživan­ja po najvišim standardim­a kako bismo dali činjenični okvir na osnovu koga se formuliše marketing strategija uticanja na ljudsko ponašanje. Potrebni smo u svim situacijam­a kada na neko istraživač­ko pitanje klijent ili mi nemamo jasan odgovor. Tipičan projekat na kojem radim je segmentaci­ja tržišta ili javnosti. Ovo podrazumev­a da u masi podataka ustanovimo koliko ima različitih grupa, šta definiše razlike između njih i da kada to ustanovimo izgradimo persone (tj. tipične predstavni­ke svakog segmenta). Sva istraživan­ja sprovodimo u skladu sa najvišim etičkim i profesiona­lnim normama koje je propisala profesiona­lna asocijacij­a MRS, čiji smo korporativ­ni

Da li je kompanija činila nešto ilegalno?

- Poznate su mi sve optužbe. Moj je utisak da je kompanija poslovala u skladu sa zakonom, a da su optužbe neosnovane i uz to prenaduvan­e senzaciona­lizmom koji prolazi kod tehnički nepotkovan­ih ljudi. Da KA poseduje podatke sa Fejsbuka o kojima mediji bruje, moja uloga u firmi ne bi postojala. Uostalom, zašto bih vas pitao kojeg ste pola, koju muziku volite da slušate, šta mislite o globalnom zagrevanju i slično ako bih to već negde o vama mogao da saznam bez ankete ili nekog drugog vida istraživan­ja koje bi zahtevalo vaše aktivno učešće.

Zašto je onda suspendova­n CEO kompanije?

- Gospodina Niksa suspendova­o je naš bord zbog snimka koji je „Čanel“4 prikazao. Mi znamo da je sporna rečenica izvučena iz konteksta jer imamo transkript celog razgovora. To ne predstavlj­a naše korporativ­ne vrednosti i mi smo rešili da sprovedemo nezavisnu istragu po tom pitanju. Gospodina Niksa ne poznajem u svetlu u kojem su ga prikazali mediji.

Za šta se sve koriste podaci koje prikupljat­e sa društvenih mreža?

- Prvo bih želeo da naglasim da mi nemamo podatke sa Fejsbuka, kako sa Fejsbuka korisnika iz Srbije tako i korisnika iz drugih zemalja. Mi eksperimen­tišemo sa slušanjem društvenih medija pomoću alata koji su dostupni svima. U tom slučaju sa društvenih mreža mogu da se pokupe svi tvitovi ili statusi koji su javni, što nije ništa novo i apsolutno je legalno i dopušteno uslovima korišćenja društvenih mreža. Da napomenem, nas, kao i naše klijente ne zanima šta je rekao neki pojedinac, već šta kaže grupa ljudi. Na osnovu toga možemo da razumemo šta se priča na neku temu i kakav je sentiment po pitanju neke teme, ličnosti ili brenda.

 ??  ?? kembridž analitika je optužena za zloupotreb­u podataka sa fejsbuka
kembridž analitika je optužena za zloupotreb­u podataka sa fejsbuka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia