Blic

Farhad sanja bolji život uz svoje crteže

Vlada Srbije prekjuče je i zvanično dodelila srpsko državljans­tvo humanom dečaku Farhadu Nuriju (11) i njegovoj porodici iz Avganistan­a.

- maša milojkoviĆ

Farhad je prošle godine skrenuo pažnju javnosti zbog izuzetnog likovnog talenta, ali i čovečnosti koju je pokazao, izlažući svoje crteže u humanitarn­e svrhe.

- Ranije sam stvarao više crteža, a sada mi treba više vremena jer želim da budu sve bolji. Potrebno mi je oko nedelju dana za jedno delo priča Farhad, koji je ugostio reportere „Blica“u Krnjači gde živi sa roditeljim­a i braćom.

Porodica Nuri: Hakim, Džamila i njihova tri sina Farhad, Farmaz i Farzot, nalaze se u kolektivno­m centru u Krnjači već godinu i po dana. Osim umetničkog talenta, Farhad je pokazao i izrazitu inteligenc­iju jer je za to vreme odlično savladao engleski jezik, a sa nama se sporazumev­ao i na srpskom. Na putu do Srbije dva meseca su proveli u Grčkoj, gde je za kratko vreme naučio i taj jezik, ali Farhad priznaje da je grčki ipak pomalo zaboravio.

Poznaju ga svi u kolektivno­m centru, stidljivo priznaje. Zadirkujem­o ga pitanjem da li mu je popularnos­t pomogla da nađe devojku.

- Ne zanima me još da imam devojku - odgovara Farhad rumenih obraza, i priča da najviše voli da igra fudbal sa drugovima.

Javnost je već videla njegove crteže Novaka Đokovića, ali on dodaje da mu je omiljeni sportista ipak Kristijano Ronaldo. U memoriji mobilnog telefona ima nebrojeno Ronaldovih slika, ali njega još nije nacrtao jer ne može da se odluči koju fotografij­u pre želi da ovekoveči.

Farhad ide u OŠ „Olga Petrov“u Padinskoj Skeli, u peti razred. Pohađa samo časove srpskog, matematike i fizičkog.

- Imam dva dobra druga, Luku i Mladena - iskren je mališan iz Avganistan­a.

I pored kulturološ­kih razlika, deca ne grade barijere. Tako je Farhad prošlog

avgusta napravio prodajnu izložbu svojih radova, a sakupljeni novac namenio je dečaku Nemanji Damčeviću za lečenje.

Farhad kaže da, kada im je ponuđeno državljans­tvo, rečeno im je i da će njegovom ocu, koji je zidar i gipsar, naći posao i da će imati bolje uslove života: bolji smeštaj i školovanje. On dodaje da su njegovi roditelji, posle svega što su preživeli, ipak skeptični.

- Pričalo se i da će nas izmestiti u Suboticu. Ja bih više voleo da ostanem u Beogradu, ovde je lepo. Samo bih voleo da imam više knjiga, moji drugari imaju više udžbenika, a ja imam samo čitanku - zaključuje on.

 ??  ??
 ??  ?? premijerka je prekjuČe zvaniČno uruČila potvrde o državljans­tvu
premijerka je prekjuČe zvaniČno uruČila potvrde o državljans­tvu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia