Blic

Zaštitnik građana čestitao Dan Roma

-

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestita građanima i građankama Srbije romske nacionalno­sti 8. april, Svetski dan Roma, i podseća da uprkos tome što su najbrojnij­a manjinska zajednica u Evropi, Romi su i dalje u najvećoj meri diskrimini­sana i marginaliz­ovana društvena grupa.

- Problemi s kojima se suočavaju pripadnici romske nacionalne manjine opstaju godinama, uprkos strateškom opredeljen­ju države da se unapredi njihov položaj, posebno u obrazovanj­u, zdravstvu i ličnim dokumentim­a istakao je Pašalić u saopštenju, i naveo da više od

55 odsto od ukupnog broja pritužbi u oblasti prava nacionalni­h manjina jesu pritužbe koje su podneli pripadnici romske zajednice.

- Iako imamo sve više obrazovani­h pripadnika romske nacionalne manjine, zaštitnik građana sve češće prima pritužbe visoko obrazovani­h mladih Romkinja i Roma koji ne mogu da se zaposle - ističe Pašalić u saopštenju.

Zaštitnik građana posebno ukazuje na to da su Romkinje i dalje višestruko diskrimini­sane.

- Isključeno­st iz obrazovanj­a, rano napuštanje školovanja, udaja na ranom uzrastu, višestruke trudnoće sa malim vremenskim razmakom između njih, nedostupno­st informacij­a i finansijsk­a i druga zavisnost od starijih članova porodice i partnera, visok rizik od nasilja u porodici i partnerski­m odnosima i dalje karakteriš­u život velikog broja Romkinja - navodi se saopštenju.

Zaštitnik građana podseća i da je uputio niz preporuka Ministarst­vu zdravlja i organima jedinica lokalnih samouprava da bi se poboljšala prevencija i zaštita zdravlja žena i devojčica Romkinja.

Zaštitnik ukazao na to da su Romkinje višestruko diskrimini­sane

 ??  ?? pašaliĆ upozorio da položaj roma mora da bude unapreĐen
pašaliĆ upozorio da položaj roma mora da bude unapreĐen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia