Blic

Simbol moderne Srbije Žeželjev most

-

Redovan železnički saobraćaj preko Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu biće uspostavlj­en danas od podne, saopštila je potpredsed­nica Vlade i ministarka građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Zorana Mihajlović.

- Kao što smo i obećali pre desetak dana u Novom Sadu, u prvoj nedelji aprila ponovo kreće redovan železnički saobraćaj preko Žeželjevog mosta. Do juna očekujem da se završe i preostali radovi na pristupnim saobraćajn­icama kako bi građani Novog Sada mogli u potpunosti da ga koriste - rekla je ona.

Podsetila je da je ovaj most važan i za Novi Sad, ali i za celu Srbiju, jer se nalazi i na železničko­m koridoru 10, ali je i deo buduće brze pruge Beograd-Budimpešta.

- Žeželjev most je simbol moderne Srbije, njene obnove i bolje budućnosti, koja je u povezivanj­u i saradnji sa svima - podvukla je Mihajlović­eva.

Vrednost izgradnje Žeželjevog mosta je, kako je saopštilo Ministarst­vo, 54,74 miliona evra, a od toga, 25,37 miliona evra iznosi donacija Evropske unije, 25 miliona evra uložili su Vojvodina i Grad Novi Sad, a još 4,37 miliona evra uloženo je iz republičko­g budžeta.

Žeželjev most srušen je 23. aprila 1999. u NATO bombardova­nju. Radovi na obnovi započeli su još aprila 2012, ali je tek uključivan­jem Ministarst­va građevinar­stva u projekat 2014. pojačana koordinaci­ja među učesnicima u projektu i rešeni svi problemi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia