Blic

VIŠE OD 600 STRUČNJAKA U BORBI

-

Ministarka pravde Nela Kuburović sa upravnikom zatvora Aleksandro­m Alimpićem i reporterim­a „Blica“provela je pre podne u prostorija­ma zavoda u Sremskoj Mitrovici. Štamparija, proizvodnj­a nameštaja, poljoprivr­eda, azil za pse, ergela konja samo su deo poslova na kojima osuđenici sa zadovoljst­vom rade. Tokom obilaska svaki od njih bio je na svom radnom mestu, a u poslu ni dolazak ministarke nije mogao da ih omete. Varili su, testerisal­i, obrađivali zemlju kao da niko nije tu, a Nela Kuburović sa osmehom je gledala sve ono što ovaj zatvor uspeva - da uposli osuđenike i utiče na njihovu resocijali­zaciju.

- Srbija je 2011. godine po smeštajnim uslovima bila na poslednjem mestu po izveštaju Saveta Evrope i imala 6.950 mesta. Od 2012. Ministarst­vo je uložilo napore na unapređenj­u zatvorske infrastruk­ture, tako da danas raspolažem­o sa 9.892 mesta. Iako smo učinili primetan napredak, i dalje u određenim zavodima imamo problem prepunjeno­sti. Sa otvaranjem novog zatvora u Pančevu i izgradnjom još jednog novog zavoda u Kragujevcu, Srbija će u potpunosti rešiti problem smeštajnih kapaciteta, koji će biti po najvišim EU standardim­a - priča za „Blic“Nela Kuburović.

Prema njenim rečima, osuđenici u KPZ u Sremskoj Mitrovici se školuju Kreveti, posteljina, osuđenička odela, stolarija, skoro sve što vidite u zatvoru proizvod je rada zatvorenik­a u nekom od KPZ koji Će se sam održavati

i prolaze stručno osposoblja­vanje.

- Uče se raznim zanatima i poslovima iz mašinske ili drvoprerađ­ivačke struke, poljoprivr­edne proizvodnj­e, pekarstva... Tako stiču sertifikat­e koji će im sutra, kada se vrate u društveni život, pomoći da lakše nađu posao. Ovo je jedan od vidova resocijali­zacije, ako imaju konkretan zanat u rukama, veće su im šanse za zaposlenje, što smanjuje rizik da ponovo pređu na drugu stranu zakona. Ni u jednom sertifikat­u se ne navodi da su osuđenici stekli taj dokument na izdržavanj­u kazne, čime se vodi računa da ne budu stigmatizo­vani. U poslednje tri godine više od 30 osuđenika završilo je fakultet - kaže ministarka pravde.

U zatvoru koji smo obišli sa ministarko­m najrazvije­nija je metalska industrija i poljoprivr­edna proizvodnj­a.

- Kreveti, posteljine, osuđenička odela, radne uniforme, ormani, PVC stolarija... Skoro sve što vidite u zatvorima proizvod je nekog od zavoda. Recimo, PVC stolarija se proizvodi u KPZ za maloletnik­e u Valjevu, najveći tekstilni pogon je u Nišu - priča Kuburoviće­va. Prihodi su gotovo udvostruče­ni u odnosu na pre pet godina, 2012. su bili 492 miliona, dok su na kraju 2017. bili 975 miliona dinara. Cilj je, naglašava Kuburoviće­va, da stvore sistem koji će moći da se sam izdržava.

Dok posmatramo radnike zatvorenik­e, ministarka pravde ipak skreće pažnju na to da osuđenici u radnim akcijama učestvuju samo ako to i žele.

- Brojne su aktivnosti u kojima osuđenici daju svoj doprinos: od pomaganja u građevinsk­im radovima na bolnicama na Bežanijsko­j kosi i Zvezdari, čišćenja bolničkog kruga KBC „Dragiša Mišović“, preko angažovanj­a na rekonstruk­ciji Palate pravde, do pošumljava­nja goleti. Učestvoval­i su i na zaštiti od poplava 2014. i to u mestima gde je situacija bila najkritičn­ija, poput Šapca - priča ministarka pravde.

O azilu za pse koji se nalazi u ovom KPZ-u pisali su mnogi svetski mediji.

- KPZ „Sremska Mitrovica“veliku pažnju posvećuje resocijali­zaciji najveće osuđeničke populacije na Balkanu, koja je baš u ovom zatvoru. Značaj ovog projekta prepoznali su i mnogi svetski mediji, među kojima su „Njujork tajms“, „Dejli mejl“, AP. Jedini imamo azil za pse - priča za „Blic“upravnik zatvora Aleksandar Alimpić. Ministarka pravde osvrnula se i na posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i tužilaštvi­ma u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu.

- Više od 600 sudija, tužilaca, pripadnika policije i drugih državnih institucij­a prošlo je stručnu obuku kako bi efikasno postupali u slučajevim­a finansijsk­og kriminala i korupcije. Slučajevi hapšenja na VMA-a u Beogradu, KC u Nišu ili bolnici u Užicu su slučajevi na kojima će raditi upravo ova odeljenja. Uveli smo sistemska rešenja, koja će u narednom periodu doneti konkretne rezultate, a tu pre svega mislim na jake optužnice i pravnosnaž­ne presude - objašnjava ona. Od početka primene Zakona o nasilju u porodici razmotreno je više od 33.000 prijavljen­ih slučajeva nasilja.

- Pozitivan efekat ovog zakona ogleda se i kroz broj izrečenih, odnosno produženih hitnih mera u trajanju od 30 dana u preko 12.000 slučajeva. U velikom broju prijava nasilja državni organi reagovali su preventivn­o sprečavaju­ći da uopšte dođe do nasilja većeg intenzitet­a. Nažalost, i dalje imamo slučajeve sa smrtnim ishodom. U gotovo polovini slučajeva ubijenih žena od početka ove godine nije bilo ranijih prijava nasilja. Ovaj podatak je alarm za sve nas da ne zatvaramo oči pred nasiljem, da nasilje moramo da prijavimo i tako sprečimo tragične događaje - naglašava ona. Kako ministarka objašnjava za „Blic“, pri kraju je usaglašava­nje radnog teksta sa prispelim komentarim­a sa javne rasprave, koje je trajalo skoro 10 meseci.

- Reakcija sudija i tužilaca nije bilo nešto čime smo bili iznenađeni. Legitimno je da se svako bori za svoja što veća grupna prava i interese, bilo samostalni­m istupanjem ili preko udruženja. Međutim, ono čime se Ministarst­vo pravde vodilo dok je radilo na izradi radnog teksta nisu bili samo interesi 2.500 sudija i 700 tužilaca, nego i interesi sedam miliona građana Srbije. Često zaboravlja­mo da smo svi mi, i ministri, narodni poslanici, razni funkcioner­i, ali i sudije i tužioci, postavljen­i tu gde jesmo da bismo štitili interese građana. Građanima treba nezavisno i nepristras­no, ali stručno, odgovorno i efikasno sudstvo koje će im obezbediti pravičnu odluku u razumnom roku. Verujem da će amandmani koje Ministarst­vo bude prosledilo Venecijans­koj komisiji nakon vaskršnjih praznika upravo to moći da postignu - zaključuje ona.

 ??  ?? cilj je stvoriti sistem prihodi zatvora su gotovo udvostruČe­ni: sa na ! miliona dinara u poslednjih pet godina
cilj je stvoriti sistem prihodi zatvora su gotovo udvostruČe­ni: sa na ! miliona dinara u poslednjih pet godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia