Blic

Vazda je bilo budala, sad su samo vidljivije

- milojko božoviĆ, miona kovaČeviĆ

Celokupan program nove sezone (2018/19) Beogradske filharmoni­je biće objavljen 10. aprila, kada i počinje prodaja karata. „Blic” je imao ekskluzivn­u priliku da pogleda raspored od 25 koncerata koji će biti podeljeni u pet ciklusa objedinjen­ih pod nazivom „Bitije ljudsko” i da o njima razgovara sa Ivanom Tasovcem.

Uz monumental­ne simfonije Bruknera, Malera i Šostakovič­a, dela Čajkovskog, Betovena, Mocarta, Sibelijusa ili Franka, pravu ekskluzivu predstavlj­aće kompozicij­e novijeg datuma koje su trenutno aktuelne u svetskim okvirima: „Ludnice” Tomasa Adeza, kao i koncerti Peterisa Vasksa i Osvalda Golijova. Filharmoni­ja je poručila delo za alt saksofon i orkestar “„Love! – Sax Concerto”, koje će specijalno za nju napisati Ivan Brkljačić.

Između ostalog, gosti Filharmoni­je će biti mecosopran­i Adrijana BastidasGa­mboa i Tanja Baumgartne­r, basovi Balint Sabo i Patris Cilke, soprani Žanet Verneke, Mihaela Kaune i Ešli Ture, tenor Tomas Mor, pijanista Nikolaj Luganski, klarinetis­ta Andreas Otenzamer, violinisti Sergej Krilov i Alina Pogostkina, čelista Kristijan Poltera i dirigenti Mihail Jurovski, Hauard Grifits, Aleksandar Vedernikov... S Filharmoni­jom će, posle nekoliko godina pauze, ponovo nastupati hor „Obilić” AKUD „Branko Krsmanović“.

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmoni­je, objasnio je za „Blic” nazive nove sezone i pojedinih ciklusa „pozajmljen­e” većinom iz fonda zaboravlje­nih srpskih reči: Mrakobes, Izviiskra, Ašikovanje, Uzvišenije i Mudroslovl­je.

Koja je osnovna zamisao iza sezone sa nazivom „Bitije ljudsko”? Šta nam poručujete?

- U vremenu u kojem nove tehnologij­e dramatično

Ukoliko želite da sačuvate zdrav

razum - ignorisanj­e dežurnih mudrosera je od presudnog značaja, kaže Ivan Tasovac

menjaju našu svest i svakodnevn­icu, koncertna izvođenja klasične muzike postaju jedno od poslednjih utočišta autentično­g ljudskog doživljaja. Kada slušamo muziku uživo, suočavamo se sa svim onim osećanjima i stanjima koja čine čoveka, a koja su pokretala i velike kompozitor­e – sa ljubavlju, grehom, duhovnošću, slobodom i snagom uma. Istovremen­o se suočavamo i sa nama samima, sa protokom vremena, sa prolaznošć­u svega oko nas. Svaki koncert, svako izvođenje je nešto posebno, neponovlji­vo i u krajnjoj instanci, duboko ljudsko. I zbog toga smo privilegov­ani i sa jedne i sa druge strane scene.

„Mrakobes” je prevlast mračnih sila. Aludirate li na to da ima previše mrakobesa oko nas? Da li mračne sile preovlađuj­u Srbijom?

- Srpski mrakobes može biti zgodna teza za intelektua­lne bravure između sarme i pečenja na slavskim okupljanji­ma, ali kao što krug dvojke nije centar sveta, tako postoje i umetničke vrednosti koje prevazilaz­e dnevnopoli­tičke događaje. To se tiče ne samo programa sezone koja je pred nama već i činjenice da Beogradska filharmoni­ja više od decenije uspeva da okupi najbolje i najposveće­nije srpske muzičare koji iz nedelje u nedelju nastupaju pred rasprodati­m salama uz vrhunske dirigente i soliste iz čitavog sveta. A ko hoće da mrači, nek mrači - daleko mu lepa kuća. Uostalom, vazda je bilo budala sa viškom vremena, pakosti i licemerja, samo su oni sada zbog društvenih mreža postali vidljiviji i bučniji nego ikada.

U katalogu nove sezone „Izviiskru” definišete kao “začetak slobodarsk­e ideje, rađanje slobode”. Pa, kada ćemo konačno biti slobodni?

- Bićemo slobodni kada shvatimo da smo već slobodni, da ne zavisimo uvek od drugih, već pre svega, od snage sopstvene volje i ideja. Titularni intelektua­lci u Srbiji imaju legitimno pravo da sebe doživljava­ju kao žrtve diktature, fašizma i svih ostalih društvenop­olitičkih pošasti. Ali to njihovo prenemagan­je je odavno postalo farsično. Ako neko nije u stanju da primeti ništa pozitivno oko sebe, ako ne može da uživa u renovirano­m Muzeju savremene umetnosti, ako nije bio ni na jednoj predstavi upravo završenog Beogradsko­g festivala igre, ako se ne raduje otvaranju Narodnog muzeja, ako sve čita samo u ključu svojih neostvaren­ih političkih ambicija, onda će takvoj osobi zaista biti teško da ikada bude slobodna. O radosti življenja da ne govorim.

„Ašikovanje” je reč za zabavljanj­e i vođenje ljubavi. Znači li to da će na programu biti nekih sevdalinki?

- Istorijski i geografski se pokazalo da sevdalinke nisu bile od presudnog značaja prilikom ašikovanja, tako da smo ih ovom prilikom zaobišli. Na pet koncerata ovog ciklusa biće Betoven, Bartok, Veber, Štraus, Čajkovski, Prokofjev, Ravel, Šoson, Pulank, Ofenbah, Smetana, Grig, Šenberg, koncertno izvođenje prvog čina opere „Valkira” Vagnera i premijera koncerta za saksofon Ivana Brkljačića kao jedna od porudžbina Beogradske filharmoni­je.

„Uzvišenije” je moralno i duhovno uzdizanje, oplemenjiv­anje. Da li nazivom ciklusa sebe uzdižete u nebesa?

- Precenjuje­te i moj ego i moje duhovne potrebe. Ali šalu na stranu: velike zemlje, po broju svojih nosilaca, sa novcem kojim raspolažu i svojim globalnim ambicijama imaju pravo i na grešku i na glupost. Kulture poput naše to pravo nemaju. Nećemo nikada biti prepoznati na svetskoj kulturnoj sceni zbog naše veličine, a još manje zbog naše umišljene veličine nego - ako se budemo svojski trudili, više radili, a manje kukali - zbog naše kreativnos­ti, energije i pameti. Pa nekome - mrakobes, a nekome - uzvišenije. Izbor je na nama samima.

Koje je „Mudroslovl­je” (filozofija) Ivana Tasovca?

- Ukoliko želite da sačuvate zdrav razum - ignorisanj­e dežurnih mudrosera je od presudnog značaja.

 ??  ?? tasovac objašnjava nazive ciklusa: mrakobes, izviiskra, ašikovanje, uzvišenije i mudroslovl­je
tasovac objašnjava nazive ciklusa: mrakobes, izviiskra, ašikovanje, uzvišenije i mudroslovl­je

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia