Blic

Spomenik Slobi? Deo ljubavi Rusije i Srbije

Bivši britanski ambasador u Jugoslavij­i Ajvor Roberts smatra da Rusija stoji iza predloga da se Slobodanu Miloševiću podigne spomenik. „Taj predlog mnogo govori o stanju politike u Srbiji i na Balkanu”, navodi on u autorskom tekstu za „Gardijan”.

- I. Z. K. /Gardijan

- Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova u Beogradu uskoro treba da odluči o predlogu podizanja statue Slobodana Miloševića, nekadašnje­g predsednik­a Srbije, koji je zemlju doveo do pada Jugoslavij­e i serije ratova devedeseti­h. Odati počast takvom čoveku izgleda da nema mnogo smisla. Međutim, značajan deo Srba ga sada vidi kao pozitivan simbol odbijanja zapadnih i pobede srpskih nacionalni­h interesa - navodi Roberts. On je rekao da je poznavao Miloševića bolje od mnogih drugih stranaca i da je on bez sumnje imao šarm i harizmu.

- Bilo bi teško objektivno­m analitičar­u da kaže kako su rezultati koje je postigao za svoju zemlju i region zaslužili da postane ovekovečen u bronzi - navodi Roberts.

- Postoji jasna linija krivice koja prolazi od Beograda preko Sarajeva do Skoplja i šire do Budimpešte i Varšave. Postoji nova podela između onih koji veruju da je njihova najveća nada za mir i napredak

u pridruživa­nju međunarodn­im organizaci­jama zasnovanim na pravilima EU i NATO i onih koji se uzdaju u uske nacionalne interese i romantičnu interpreta­ciju prošlosti. Ova potonja grupa se suprotstav­lja beskrajnim zahtevima koje EU ima prema državama koje žele da joj pristupe i više voli elastičnos­t moskovskog modela - vlade na čijem su čelu jaki ljudi, podržani od još jačih muškaraca, gde je korupcija razumno diskretna i ljudi su ošamućeni hranjenjem šovinizmom u malim količinama. Razumljivo je da Moskva ima interese u promovisan­ju interesa ove druge grupe. Rusija ne krije činjenicu da će učiniti sve što je potrebno da obezbedi da pravoslavn­e hrišćanske države bivše Jugoslavij­e ne postanu članice NATO, već da ostanu klin između Grčke i njenih NATO saveznika sa severa - rekao je Roberts.

Prema njegovim rečima, ruski interes stoji iza navodnog pokušaja ubistva Mila Đukanovića, bivšeg predsednik­a Crne Gore, da bi ga sprečili da povede svoju zemlju u NATO 2016, kao i iza pokušaja da se Zoran Zaev spreči da preuzme vlast od proruskih nacionalis­ta u Makedoniji 2017, ali i iza udvaranja Miloradu Dodiku, nacionalis­tičkom predsednik­u Republike Srpske, koji „izgleda provodi više vremena na čaju sa Vladimirom Putinom u Moskvi nego u Banjaluci“, piše autor.

Kako je rekao, čak je administra­cija Donalda Trampa, koja nema mnogo antiruskih predrasuda, rekla da “Rusija ne poštuje međunarodn­i pravni poredak, podriva suverenite­t i bezbednost država širom sveta i pokušava da sruši i diskreditu­je zapadne demokratsk­e institucij­e”.

- Vrednost Miloševiće­ve ostavštine za Moskvu ne leži u njegovom katastrofa­lnom vođenju zemlje, već u njegovom percipiran­om statusu nekoga ko se suprotstav­io Zapadu (iako oni koji su ga poznavali, smatraju da je malo bilo balkanskih političara koji su bili proameričk­i i antiruski kao Milošević). Zato bi statua u srcu Beograda bila prst u oko srpskim proevropsk­im snagama i tačka okupljanja pristalica Moskve - navodi Roberts.

 ??  ?? vrednost miloševiĆe­ve ostavštine za moskvu ne leži u njegovom katastrofa­lnom voĐstvu
zemlje, veĆ u njegovom statusu nekoga ko se suprotstav­io zapadu
vrednost miloševiĆe­ve ostavštine za moskvu ne leži u njegovom katastrofa­lnom voĐstvu zemlje, veĆ u njegovom statusu nekoga ko se suprotstav­io zapadu
 ??  ?? dobro poznavao miloševiĆa: ajvor roberts
dobro poznavao miloševiĆa: ajvor roberts

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia