Blic

Pilot poginuo u avionu koji je znao u dušu

Pilot major Robert Kaloci (48) iz Kovina poginuo je, a njegov kolega major Aleksandar Matić (40) teško povređen u padu aviona Vojske Srbije juče u 9.45 sati u Kovačici.

- Ekipa „Blica“: Miroslava Brkić, Bojana Bogosav, Ana Đokić, Andriana Janković, Marko Tašković, Nenad Božović

Nesreća se dogodila u ataru sela kod Kovačice prilikom redovnog leta na školsko-borbenom avionu „super galeb G4“. Kako je saopštilo Ministarst­vo odbrane, poginuo je pilot major Robert Kaloci, a povređeni pilot major Aleksandar Matić u svesnom stanju je prevezen i zbrinut na Vojnomedic­inskoj akademiji.

Kako smo na licu mesta saznali, avion se srušio na njivama sa jedne strane puta, a piloti su prilikom katapultir­anja završili na njivama na drugoj strani puta. Na terenu su bila vozila vojne policije i dva helikopter­a.

Jedan od stanovnika Kovačice, koji se predstavio samo kao D. B., rekao je da je strašnu scenu video juče ujutru iz svog doma.

- Čuo sam prestanak rada motora aviona i video dvojicu pilota u vazduhu koji su se tog trenutka katapultir­ali priča D. B.

On je, kako kaže, ubrzo došao do njive gde je zatekao katapult od pilota, kacige... Za sada nije poznato kako je tačno došlo do nesreće, ali je u toku istraga koja treba da otkrije pojedinost­i ove tragedije.

- Ovo je strašna, velika tragedija. Istraga je pokrenuta da bi se utvrdilo kako je došlo

do toga i o rezultatim­a ćemo vas izvestiti u najkraćem roku, u skladu sa zakonom - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na Vojnomedic­inskoj akademiji.

Ministar odbrane Srbije je rekao da je avion pao prilikom redovne letačke obuke.

Kako pričaju kolege i prijatelji stradalog majora, Kaloci je bio jedan od najobučeni­jih pilota u Vojsci Srbije.

On je bio inspektor za metodiku obuke pilota na Vojnoj akademiji. Njegova specijalno­st je bio upravo „galeb G4“pri čijem padu je, nažalost, stradao.

Kako pričaju kolege, on je godinama izučavao „galeba“, na njemu je radio i „poznavao ga u dušu“.

- Bio je najbolji u svom poslu. Otišao je najpredani­ji od nas, obučavao je druge kako da rade, znao je sve o avionu u kojem je na kraju i stradao. Ništa ne može da nadoknadi ovaj gubitak - u šoku je za „Blic“ispričao jedan od kolega koji je želeo da ostane anoniman.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković posetili su juče porodicu pilota Roberta Kalocija u Vrbasu.

Prijatelji pilota koje smo u Vrbasu zatekli juče su potreseno pričali o velikom prijatelju kog su izgubili.

- Koga god da pitate, svi će vam o njemu reći samo najlepše. Bio je strastveni pecaroš, mi smo ga svi zvali Džo pilot - kroz blagi osmeh pun tuge ispričao nam je jedan od prijatelja pilota.

Preživeli major pilot

Aleksandar Matić smešten je na Vojnomedic­inskoj akademiji i nije životno ugrožen.

Kako saznajemo, on ima brojne prelome na telu, ali je njegova kičma u dobrom stanju, što je dobro.

Na VMA juče je uz pilota bila njegova supruga koja nije bila u stanju da priča za medije.

Telo stradalog Kalocija je posle nesreće prevezeno na obdukciju gde bi trebalo da bude ispitano u toku istrage o strašnoj nesreći.

 ??  ?? zaštitna kaciga jednog od pilota pronaĐena je nedaleko od aviona piloti su prilikom sletanja upotrebili katapult koji je naĐen uništen kaciga sedište
zaštitna kaciga jednog od pilota pronaĐena je nedaleko od aviona piloti su prilikom sletanja upotrebili katapult koji je naĐen uništen kaciga sedište
 ??  ?? Veliki poznavalac aviona „super galeb G4“, Robert Kaloci je godinama radio na njemu i proučavao ga. Bio je inspektor obuke pilota, tj. jedna od njegovih dužnosti bila je da proveri da li su piloti dovoljno stručni u obavljanju svog posla
Veliki poznavalac aviona „super galeb G4“, Robert Kaloci je godinama radio na njemu i proučavao ga. Bio je inspektor obuke pilota, tj. jedna od njegovih dužnosti bila je da proveri da li su piloti dovoljno stručni u obavljanju svog posla
 ??  ?? avion se srušio na jednoj strani puta, dok su piloti završili na njivama na drugoj strani puta sletanje
avion se srušio na jednoj strani puta, dok su piloti završili na njivama na drugoj strani puta sletanje
 ??  ?? Kaloci je bio veoma predan poslu, pričaju njegovi prijatelji. Voleo je avion, voleo je da leti, a iako su mu do penzije ostale samo dve godine, nije dočekao da sleti u miru
Kaloci je bio veoma predan poslu, pričaju njegovi prijatelji. Voleo je avion, voleo je da leti, a iako su mu do penzije ostale samo dve godine, nije dočekao da sleti u miru
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia