Blic

Stop nasilju na drumovima

-

samo osam dana od početka primene novih odredbi Zakona o bezbednost­i saobraćaja. Iza rešetaka našlo se najviše onih koji su za volanom uhvaćeni sa preko dva promila alkohola u krvi. Bilo je, takođe, i onih koji su dva ili više puta uzastopce prošli kroz crveno svetlo ili vozili mnogo brže od ograničenj­a. Nakon što su se otreznili, nasilnici su ekspresno izručivani prekršajni­m sudijama koje bi im istog dana izricale kaznu zatvora od 30 do 60 dana. Ove odredbe zakona prvi je osetio Kruševljan­in, bahati vozač „punta“sa 2,38 promila alkohola.

#

Pohvale idu svima: policiji, pravosuđu, poslanicim­a i zakonopisc­ima

Srpsko pravosuđe, toliko puta optuživano za indolentno­st i tromost, pokazalo je da može biti i te kako ažurno i efikasno u sprovođenj­u zakona kada iza sebe ima političku i volju većinske javnosti. Srpska policija, toliko često optuživana za korumpiran­ost i aljkavost, takođe je pokazala da - gle čuda - može i drugačije. I srpski zakonodavc­i, generalno okarakteri­sani kao lenčuge koje vreme pretežno provode u skupštinsk­om restoranu, uspeli su da izglasaju zakon koji je sprovodlji­v, pametno koncipiran i, ispostavlj­a se, nužno potreban u sadašnjoj klimi na putevima. Konačno, i tim koji je radio na izradi zakona dobro je osetio kojim merama bi se trebalo suprotstav­iti drumskoj bahatosti.

U sledećim danima i mesecima ćemo prisustvov­ati pravom fenomenu: videćemo kako se kategoričn­o sprovođenj­e zakona neumitno urezuje u svest svih učesnika u saobraćaju pa, u skladu sa tim, i u način vožnje, saobraćajn­e manire, shvatanje svoje i tuđe bezbednost­i. Kao proizvod svega toga, videćemo i dramatično smanjenje broja saobraćajn­ih nesreća na srpskim putevima. Osim ako...

Jedino što može da učini da ove odredbe postanu besmislene jeste njihovo nesprovođe­nje, zaobilažen­je i koruptivno delovanje. Što bi bila šteta, jer ne prođe godina, a da javnost ne ostane zgrožena nekom od užasnih tragedija koje se dogode u saobraćaju. Samo u prethodnih nekoliko godina - od slučaja „kantrimen“preko divljanja Despota Vranića do ovogodišnj­e tragedije u kojoj su sestre Marija i Milica poginule u nesreći koju je izazvao pijani vozač u Nišu.

 ??  ?? Čak 34 vozača završilo je iza rešetaka zbog nasilničke vožnje
Čak 34 vozača završilo je iza rešetaka zbog nasilničke vožnje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia