Blic

Major mi je izdahnuo na rukama

Bio sam u polju kada je pao avion, dotrčao sam do pilota koji su se katapultir­ali. Kada sam stigao, ležali su na njivi u krvi i obojica su bili živi.

- Miroslava brkiĆ

Ovako za „Blic“priča očevidac tragedije koja se juče dogodila kada se srušio avion „super galeb G4“kod Kovačice.

Kako za naš list pričaju očevici tragedije, prasak poput grmljavine trznuo ih je da u trenutku pogledaju u nebo, kada su iznenada videli dva padobranca kako padaju.

- Bio sam u polju kada je pao avion, video sam kada su se katapultir­ali i pritrčao sam da pomognem - priča za „Blic“Jan Boljarac iz Kovačice o nesreći u ataru ovog sela.

U padu aviona major Robert Kaloci je poginuo, a njegov kolega Aleksandar Matić je teško povređen, ali nije u životnoj opasnosti.

Kako Boljarac navodi, sve se odigralo brzo, a on je instinktiv­no otrčao ka mestu gde su pali piloti, koje je bilo sa suprotne strane puta od mesta na kome je sleteo avion.

- Kada sam stigao, obojica pilota su disala. Pilota koji je teško disao otkopčao sam, pokušao sam da pomognem i pozvali smo Hitnu pomoć. Nažalost, preminuo je pre nego što je stigla Hitna pomoć - priča Boljarac i potreseno dodaje da mu je major Kaloci umro na rukama.

Drugi meštanin Vladimir Kuharik priča da se zatekao pred pad aviona na pijaci u Kovačici.

Prvo je, kako kaže, mislio da se radi o vojnoj vežbi, a tek onda je, kada je otišao u polje, video kakva se tragedija dogodila.

- Bio sam na pijaci i čuo prasak kao grmljavinu i na nebu video dva padobranca koji su tada bili jako visoko. Mislio sam da je neka vojna vežba. Posle pola sata sam otišao tamo i na jednom mestu video olupinu aviona, zaglibljen­u duboko u zemlju, a kilometar dalje kacigu, sedište... - prepričava potresne scene Kuharik.

Kako navodi, okupljeni meštani su mu ubrzo rekli o nesreći koja se dogodila.

- Meštani su mi tamo ispričali da su pritrčali jednom povređenom u pomoć. Ispričali su mi da su videli avion koji je bio jako nisko i čuli su tutnjanje i potom muk - priča Kuharik.

Jedan službenik opštine Kovačica, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za Tanjug da je bio blizu mesta događaja i da mu se učinilo da je avion „prinudno sleteo“, a ne da se srušio.

Prema njegovim rečima, na licu mesta nalazila su se četiri vojnika, a nakon incidenta došla su kola Hitne pomoći i policija.

Nažalost, stradalom pilotu nije bilo pomoći, a povređeni Matić prevezen je na VMA gde je u teškom stanju sa višestruki­m prelomima, ali nije u životnoj opasnosti. Za sada nije poznato kako je došlo do nesreće, istraga je u toku.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia