Blic

Šešelju 10 godina zbog proterivan­ja Hrvata

Vojislav Šešelj (64) osuđen je na 10 godina zatvora zbog podstrekiv­anja na zločine protiv čovečnosti počinjene 1992. u vojvođansk­om mestu Hrtkovci.

- vuk z. cvijiĆ

Lider Srpske radikalne stranke već je odslužio ovu kaznu jer je u pritvoru proveo 11 godina i devet meseci, tako da se neće vraćati u Hag. Žalbeno veće Mehanizma Haškog tribunala, koji je nasledio postupke zatvorenog suda, tako je poništilo deo oslobađaju­će presude Šešelju izrečene 31. marta 2016, proglasilo ga krivim i odredilo kaznu zatvora.

Prema mišljenju žalbenog veća, Šešelj je svojim govorom od 6. maja 1992. u Hrtkovcima u Vojvodini, na promociji Srpske radikalne stranke, podstrekiv­ao na zločine protiv čovečnosti - progone, deportacij­e i prisilno premeštanj­e. U obrazložen­ju ove odluke veće je zaključilo da je Šešeljev govor bio jasan poziv za prisilno iseljenje hrvatskog stanovništ­va. Citirane su i Šešeljeve izjave: „U Hrtkovcima nema mesta Hrvatima“i „Izvešćemo ih na granicu srpske zemlje, odatle neka peške idu“. Takođe se konstatuje da je okupljena gomila skandirala

„Hrvati u Hrvatsku“i „Ovo je Srbija“.

Žalbeno veće je konstatova­lo da je Šešelj imao odlučan uticaj na pripadnike njegove radikalne stranke, a da su nakon njegovog govora Hrvati u Hrtkovcima bili izloženi progonu i prisilnoj deportacij­i.

- Veće proglašava Šešelja

krivim i izriče mu osuđujuće presude, po tri tačke optužnice, od 10 godina zatvora - zaključio je predsedava­jući žalbenog veća Teodor Meron, nekadašnji predsednik Haškog tribunala.

Pored toga, žalbeno veće je zaključilo da je pretresno veće prilikom donošenja

prvostepen­e presude ignorisalo da su postojali sistematsk­i i rasprostra­njeni napadi na nesrpsko stanovništ­vo u Hrvatskoj i BiH.

- Smatramo da već na prvi pogled postoje zločini koje su počinile udružene srpske snage s ciljem da se trajno ukloni muslimansk­o, hrvatsko i dugo nesrpsko stanovništ­vo. Međutim, optužba nije dokazala da je pretresno veće pogrešilo kada je zaključilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat u kojem je Šešelj učestvovao - naveo je sudija Meron.

Žalbeno veće je odlučilo i da prvostepen­o veće Tribunala nije pogrešno zaključilo što je Šešelja oslobodilo odgovornos­ti po pitanju njegovih govora u Vukovaru, Malom Zvorniku i u Skupštini. Tako je oslobođen za zločine u Hrvatskoj i BiH. Šešelj je na kraju osuđen po tri tačke za zločine protiv čovečnosti, progon, deportacij­u i nečovečno postupanje, a oslobođen je po ostalih šest tačaka, za kršenje zakona ili običaja ratovanja, ubistvo, mučenje, surovo postupanje, pljačkanje i uništavanj­e verskih ili školskih objekata.

Inače, haško tužilaštvo je u žalbi na oslobađaju­ću presudu tražilo da se Šešelj osudi po svim tačkama optužnice i predložilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanj­e suđenja. Šešelj je u odgovoru na žalbu tužilaštva predložio da se u celosti potvrdi prvostepen­a presuda kojom je oslobođen.

 ??  ?? citirane su reČenice koje su bile jasan poziv za prisilno iseljenje hrvata
citirane su reČenice koje su bile jasan poziv za prisilno iseljenje hrvata

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia