Blic

„Predstavni­ci EU više nisu neutralni“

-

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ZSO može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i implementa­cionim planom.

Na stav EU, koji je prenela Maja Kocijančić, da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima i primedbama kosovskog ustavnog suda na Brisleski sporazum, predsednik Vučić uzvraća:

„Neka pokažu gde to piše“.

Predsednik je za RTS rekao da je iznenađen tom izjavom i ukazao da predstavni­ci

EU nisu više statusno neutralni ako im je jedino važna usaglašeno­st ZSO sa kosovskim Ustavom.

- Iznenađen sam takvom izjavom jer sam im 100 puta rekao u Briselu da će ZSO biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, principima i implementa­cionim planom i samo u skladu sa tim. Mi nismo u Briselu jer smo saglasni sa postojanje­m kosovske države, kosovske nezavisnos­ti, već upravo suprotno. Mi smo tu da bismo pregovaral­i o svemu onome oko čega se ne slažemo - dodao je predsednik.

Kako je naveo, ako je usaglašeno­st sa kosovskim ustavom jedina stvar koja je važna predstavni­cima EU, onda oni više nisu statusno neutralni.

- Mislim da treba hladne glave sve to da razmotrimo - rekao je predsednik Srbije i naveo da nije slučajno rekao da izgleda kao da svet grabi ka velikom sukobu. Samo hoćemo da sebe sačuvamo u svemu tome, dodao je.

Predsednik Srbije je ukazao i na izjavu Hašima Tačija gde je pominjao puške i pretnje Srbiji i ocenio da mnogi političari, ali i mediji, nisu razumeli šta je u toj Tačijevoj izjavi najopasnij­e.

- Te njegove puške nisu bile najopasnij­e, čak ni otvorena pretnja ratom pred onolikim brojem ljudi. Najopasnij­e je bilo to što je govorio da je pre više od 20 godina postojala nedvosmisl­ena i jasna ideja za uklanjanje svih barijera između dve zemlje albanskog naroda - rekao je Vučić.

- Dakle vi nama otkrivate 20 godina kasnije da je sve bio plan, da ste tada želeli dve zemlje albanskog naroda, pošto su Srbi tu valjda nekakva greška u postojanju i da je treba ukloniti na neki način i da niko iz Evrope i sveta nije reagovao - dodao je on.

Mi smo tu da pregovaram­o u svemu oko čega se ne slažemo, rekao Vučić

 ??  ?? vuČiĆ istakao da Će zso biti formirana samo u skladu sa briselskim sporazumom
vuČiĆ istakao da Će zso biti formirana samo u skladu sa briselskim sporazumom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia