Blic

Ko kontroliše finansiran­je stranaka?

Od fantomskih agencija do kafanskih transakcij­a: finansiran­je političkih partija u Srbiji - naročito pre i tokom izbornih kampanja - uzalud je striktno zakonski definisano kad se praksa odvija u sivoj zoni.

- mihailo joviĆeviĆ

Prošlo je skoro dve godine od kada je u javnosti prvi put prezentova­n nacrt novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, u kojem se ne navodi izričito da će se ovo telo baviti monitoring­om finansiran­ja političkih aktivnosti partija. Donošenje zakona odloženo je 2016. godine, pa i iduće 2017. godine, a ni ove godine nije visoko na agendi Skupštine, Vlade i Ministarst­va pravde.

- U ovom trenutku ne zna se šta će biti sa zakonom - kaže Nemanja Nenadić, direktor „Transparen­tnosti Srbija“.

Kome uopšte treba ovaj zakon, kad se - pokazuje već letimična analiza - sve stranke u Srbiji finansiraj­u lovom u mutnom, kroz rupe između odredaba i članova zakona, nejasnim transakcij­ama?

Poslednjih 15 godina (a sasvim sigurno i odranije) taj novac se koristi za najrazliči­tije aktivnosti: od banalnih - plaćanja dnevnica aktivistim­a, do kriminalni­h - kupovine glasova.

2008. MARKETINŠK­I FANTOMI

Zlatko Minić, bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije (od 2009. do 2013. godine), kaže da je njegov početak bavljenja analizom finansijsk­ih tokova koji se slivaju u političke stranke obeležio trend fantomskih firmi kao glavnih donatora sredstava.

- Svojevreme­no, oko 2008. godine recimo, glavni finansijer­i političkih partija bile su marketinšk­e agencije. To se, otprilike, poklopilo sa godinama uspona Demokratsk­e stranke i G17+, čiji su finansijer­i i bile te agencije. Neke od njih bile su stvarne, firme koje su funkcionis­ale, ali bilo je i mnogo onih koje su osnivane samo u tu svrhu, da bi se nakon izbora gasile. Naš zakon je, inače, jako restriktiv­an po tom pitanju: kada pogledate ko ne može da finansira političke stranke, tu je jako mnogo subjekata, pa se na kraju sve svede na ovakve firme - kaže Minić.

No, poslednjih godina nema ni takvih kompanija, što je, ispostavić­e se, još gore po ukupnu sliku.

- U pitanju je ogromno, neotkriven­o polje, siva zona. Kada pričamo o finansiran­ju kampanje i partija, mi imamo u vidu praktično samo vrh ledenog brega - ističe Minić.

To čak i nije pitanje zakona: kakav god zakon da usvojimo, ne možemo pratiti tokove novca u kešu - kaže Minić.

Taj novac se koristi za kupovinu glasova ili kupovinu prostora u medijima, ali neoficijel­nog, ne onog koje je vidljivo kroz zakupljeni medijski prostor... 2012: „ZAČUĐUJUĆA RAVNODUŠNO­ST“

Nekoliko godina kasnije - te prelomne 2012. godine izveštaj predsednik­a Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Stojiljkov­ića o monitoring­u izbora zvučao je tragikomič­no.

- U prethodnoj izbornoj

kampanji sve stranke zaobilazil­e su Zakon o finansiran­ju političkih stranaka. Stranke su pokazale začuđujuću ravnodušno­st prema podnošenju izveštaja o finansiran­ju i pravu građana da znaju ko daje novac strankama - rekao je Stojiljkov­ić tada medijima. On je naveo da su stranke u kampanji za parlamenta­rne i predsednič­ke izbore potrošile oko 26 miliona evra, od kojih je više od 17 miliona evra obezbeđeno iz javnih izvora.

- To je mali novac, ali u kampanji se uspostavlj­aju veze oko tendera, nabavki i ulazi se u sivu ekonomiju, i to je rodno mesto delovanja novca na politiku - rekao je profesor FPN.

Slučaj koji je pod lupu javnosti dospeo godinu dana kasnije otkrio je mehanizam koji slikovito svedoči o sudbini takvih postupaka. Naime, kako je pisao Centar za istraživač­ko novinarstv­o Srbije (CINS), te 2013. godine Milinko Živković, u to vreme funkcioner SNS, izmirio je u junu račun od 200.000 dinara u zaječarsko­m hotelu „Srbija-Tis“. Prethodno je uzeo novac od 19 ljudi, deo dodao i sam, a onda u gotovini, mimo računa stranke, platio smeštaj aktivista angažovani­h tokom kampanje za lokalne izbore. Agencija za borbu protiv korupcije primetila je ovaj događaj, podnela prijavu, da bi slučaj - tri godine kasnije - krivično zastario, a potom bio kvalifikov­an kao prekršaj.

2017: KAFANSKE TRANSAKCIJ­E

- To kruženje novca je ono što smo viđali u prethodnih nekoliko izbornih ciklusa. Ne možete da se ne zapitate zbog čega je nekoj partiji koja ima ogromne prihode, poput Srpske napredne stranke, to potrebno - pita se Minić.

Imali smo prilike da čujemo i tumačenje predsednik­a Vučića o pojedinačn­im donacijama građana, kojih je SNS u kampanji za izbore 2017. imao čak 6.940.

- Sad ću da vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje u kafani, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostav­ljam. Ja kažem: „a ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku“rekao je Vučić u intervjuu za portal „Insajder“.

Zakon o finansiran­ju političkih aktivnosti je jasan: pojedinac ne može da donira iznos veći od 20 prosečnih plata; isti zakon kaže i da je ovaj primer - u kojem se praktično prikriva pravi donator sredstava - krivično delo koje je kažnjivo robijom od tri meseca do tri godine.

- Ne znam da je bilo pokretanja slučaja pred sudom, a nije da nije bilo afera. Ovde se ne sme amnestirat­i tužilaštvo: oni bi morali da imaju razlog da se sami oglase i sami pokrenu postupak kaže Nenadić.

Zbog toga je Agencija za borbu protiv korupcije, krajem 2017, zatražila od Uprave za sprečavanj­e pranja novca da uradi kontrolu transakcij­a SNS zbog sumnje da ovaj novac ptiče od krivičnih dela.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia