Blic

Svetski rat

Direktan sukob Rusije i SAD nikada nije bio bliži nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio novim raketnim napadima.

- Dobrivoje kataniĆ

„Da li novim i ‘pametnim‘ raketama hoćete da uništite dokaze o navodnom trovanju u Dumi?“, poručeno je iz Kremlja

Nakon navodnog hemijskog napada u Siriji za koji su zapadne snage optužile predsednik­a Bašara al Asada, ruski ambasador u Libanu Aleksandar Zasipkin poručio je da će Rusija oboriti sve rakete koje Amerika ispali.

- Rusija ima pravo da obori sve rakete i uništi lokacije odakle se one ispaljuju u slučaju agresije SAD protiv Sirije - izjavio je Zasipkin na libanskoj televiziji „Al Manar“.

Nekoliko sati kasnije kao bomba odjeknuo je Trampov tvit u kojem je najavio

raketni napad.

„Rusija tvrdi da će oboriti svaku raketu ispaljenu na Siriju? Spremi se, Rusijo, jer one stižu, lepe, nove i pametne. Nije trebalo da budete partner sa životinjom koja ubija gasom svoje ljude i uživa u tome“, napisao je Tramp.

Odmah je usledio i odgovor iz Moskve, gde je portaprolk­a

Ministarst­va spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da SAD žele raketama da unište dokaze o navodnom trovanju.

Ipak, tenzije je vrlo brzo počeo da spušta sam

Tramp porukom da su odnosi sa Rusijom lošiji nego ikada pre i da je potrebno da sve nacije rade zajedno. Kao pitanje Tramp je naveo i prekid trke u naoružanju. Zatim je svu krivicu za loše odnose sa Moskvom svalio na Demokratsk­u stranku i „lažnu i korumpiran­u istragu“koju vode o navodnoj umešanosti Rusije u američke izbore.

Opuštanja ipak nije bilo, a u mogućem sukobu analitičar­i su odmah počeli da predviđaju moguće mete, kao i eventualni ruski odgovor.

Kao verovatne ciljeve stručnjaci su istakli sirijske avio-baze, a možda i same vazdušne snage. Sličnu odluku američki predsednik je doneo i prošle godine, nakon još jednog navodnog hemijskog napada, kada je ispaljeno 59 krstarećih raketa na aerodrom Šajrat. Sirijska avijacija u velikoj meri je već uništena, zbog čega joj pomaže Rusija sa svojim avionima, a Izrael je oštetio protivvazd­ušnu odbranu Damaska. SAD imaju i mornaričku ratnu grupu u Mediteranu, dok je u Kataru najveća američka baza sa oko 10.000 vojnika. Nosači aviona i brodovi SAD nalaze se i u Persijskom zalivu, odakle je takođe moguće pokrenuti napad.

S druge strane, Rusija kontroliše pomorski prilaz Siriji bazom u Tartusu i nebo iz avio-baze Hmejmim, a ka Sredozemno­m moru su okrenuti i PVO sistemi S-300 i S-400, koji čuvaju zapad zemlje.

„Rusija tvrdi da će oboriti svaku raketu ispaljenu na Siriju? Spremi se, Rusijo, jer one stižu, lepe, nove i pametne“, poručio je predsednik SAD Donald Tramp

 ??  ?? ameriČki nosaČ aviona ušao je u sredozemno more
ameriČki nosaČ aviona ušao je u sredozemno more
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia