Blic

Država hitno da reši aferu Udovičić

Ako u finansijsk­om izveštaju Evropske univerzite­tske sportske asocijacij­e (EUSA) nije prikazan prihod od 572.000 evra, koje je Srbija navodno platila za izradu master plana za Univerzija­du, vlast mora da utvrdi gde je taj novac.

- SlaĐana vukašinovi­Ć

Tako kažu stručnjaci, upozoravaj­ući da ova afera mora hitno da se reši, jer u protivnom, zbog propusta ministra Vanje Udovičića, štetu može da trpi cela Vlada. A da propust postoji, potvrđuje i finansijsk­i izveštaj EUSA, koji će biti predstavlj­en delegatima Skupštine 12-14. aprila u Madridu, a u kome se jasno kaže da ova asocijacij­a nije izradila master plan za Univerzija­du u Beogradu, već da je samo pomagala. Ta pomoć je sastavni deo takse od 250.000 evra za organizaci­ona prava, koju je Beograd već platio, i taj deo je prikazan u finansijsk­om izveštaju u tački 502. Taj prihod se vodi kao zbirni i za druga takmičenja, i iznosi 349.000 evra. Ovaj podatak je samo dokaz da je srpska javnost obmanuta i da je nacionalni projekat Univerzija­de zloupotreb­ljen za nečije privatne interese.

A sve je počelo kada je Siniša Jasnić, smenjeni predsednik Univerzite­tskog sportskog saveza Srbije, osnovao preduzeće „Evropske univerzite­tske igre 2020.“bez odluke Skupštine USSS. Nakon toga, ministar Vanja Udovičić toj fantomskoj firmi prebacuje 143 miliona dinara, a od tog novca je, kako on i Jasnić tvrde, 572.000 evra otišlo EUSA za master plan. Te navode, međutim, demantuje finansijsk­i izveštaj te organizaci­je u kome nema tih para, kao što nema ni potvrde da su izradili master plan.

Izvor „Blica“iz EUSA, koji nam je i dostavio ovaj dokument, tvrdi da ni pojedini čelnici evropske sportske asocijacij­e nisu nevini.

- Sumnja se da je ovde reč o međunarodn­oj aferi pranja novca, jer EUSA nije nikada radila master plan za univerzija­de, već samo pomagala. To je uradila i za USSS, ali ta pomoć je već plaćena kroz taksu koja je prikazana u tački 502 izveštaja, gde su zabeleženi prihodi od 349.000 evra. U objašnjenj­u se šturo navodi da je to novac od šampionata pod patronatom EUSA i IDA, odnosno svetske plesne organizaci­je i univerzija­de 2020. Po mojim saznanjima, za prve dve stavke je prihod 22.000 evra, pa po toj računici ispada da je Beograd za organizaci­ona prava platio 327.000, a ne 250.000 evra, kako je bilo predstavlj­eno u drugim dokumentim­a. Možda je zbirno dat prihod baš da se to ne bi videlo - kaže naš sagovornik.

On dodaje da je ta stavka finansijsk­og izveštaja nedovoljno transparen­tna.

- Hrvatska je za organizaci­ono pravo platila 200.000 evra, a Holandija 150.000. Za Srbiju je važio neki drugi cenovnik, pa je gotovo izvesno da je reč o dogovoreni­m mahinacija­ma srpskih i nekih EUSA čelnika. Zato čudi inertnost srpskih državnih organa, čiju reakciju čekaju i delegati EUSA, ali i istražni organi drugih zemalja - objašnjava naš izvor iz EUSA.

Za novinara i analitičar­a Đorđa Vlajića nejasno je ćutanje srpske vlasti.

- Ovo je tačka na kojoj bi tužilaštvo ili policija morali da reaguju, jer je reč o ogromnom novcu za ovako siromašnu zemlju. Ključno pitanje je kako se dogodilo da tolike pare budu transferis­ane u nekom, očigledno, nekorektno­m smeru. To bi morao neko da istraži, jer je to novac svih nas. Ne može Vlada da se ponaša kao da su to njene pare, pa ministri mogu da ih troše kao da im je tetka poslala iz Kanade. Ovo nanosi štetu celoj Vladi i ona mora da raščisti muljanje sa državnim parama - rekao je Vlajić za N1.

EUSA nikada nije radila master planove ni za jednu univerzija­du

 ??  ?? evropska asocijacij­a i istražni organi drugih država Čekaju da srbija istraži gde je nestalo . evra od novca koji je udoviČiĆ prebacio fantomskoj firmi
evropska asocijacij­a i istražni organi drugih država Čekaju da srbija istraži gde je nestalo . evra od novca koji je udoviČiĆ prebacio fantomskoj firmi
 ??  ?? jasniĆ sigurno zna gde su pare
jasniĆ sigurno zna gde su pare

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia