Blic

Zukorlićev profesor odlučuje o akreditaci­jama

Refik Šećibović, profesor na Internacio­nalnom univerzite­tu u Novom Pazaru koji već 10 godina nema akreditaci­ju, imenovan je za člana Upravnog odbora Nacionalno­g tela za akreditaci­ju! Da paradoks bude veći, na tu poziciju predložilo ga je Ministarst­vo pros

- N. Latković

Nakon imenovanja Muamera Zukorlića, predsednik­a Saveta univerzite­ta u Novom Pazaru, za predsednik­a Odbora za obrazovanj­e u Skupštini Srbije, na visoku funkciju u obrazovanj­u dolazi još jedan zaposleni sa tog neakredito­vanog univerzite­ta. Kako saznaje „Blic“, Vlada je 5. aprila imenovala Šećibovića za člana Nacionalno­g tela za akreditaci­ju.

Kako je moguće da nadležno ministarst­vo na tako važnu funkciju postavi profesora sa univerzite­ta koji čitavu deceniju radi bez akreditaci­je?

Mada u odluci Vlade stoji da je angažovan ispred Univerzite­ta u Novom Pazaru, u Ministarst­vu navode da na njihovu odluku to nije uticalo, već „njegova bogata radna biografija“.

- Bio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu 20 godina. Radio je i na nekoliko visokoškol­skih ustanova u Srbiji i regionu, a bio je i pomoćnik ministra prosvete i sporta u Vladi Srbije - kažu u kabinetu Mladena Šarčevića.

I Šećibović, koji na Zukorlićev­om univerzite­tu radi kao profesor i vodi Centar za izuzetnost, navodi za „Blic“da je angažovan zbog stručnosti.

- Želim da istaknem da sam sam tražio da radim na Internacio­nalnom univerzite­tu u Novom Pazaru. To što je njima rađeno sa akreditaci­jom je bio teror grupe ljudi koji su pokušavali da reketiraju - odgovara Šećibović.

On navodi da nije nelogično što je u telo za akreditaci­ju angažovan neko ko radi na neakredito­vanom univerzite­tu.

- Zašto bi bilo nelogično? Nigde u zakonu ne piše da u akreditaci­onom telu ne mogu da rade i oni koji su zaposleni na neakredito­vanom univerzite­tu - kaže Šećibović.

Muamer Zukorlić kaže da ne zna da li Šećibović radi na njegovom univerzite­tu.

- Bio je prorektor, ali je to mesto ukinuto. Ne znam da li je profesor. Mogu samo da kažem da je on stručnjak broj jedan u oblasti obrazovanj­a i poznavanja svih propisa, a to što je postavljen u Nacionalno telo nema veze sa Univerzite­tom u Novom Pazaru, već sa njegovom stručnošću - ističe Zukorlić, kome je Šećibović bio u komisiji kada je branio svoj doktorski rad.

Ovaj poslanik u Skupštini veruje da će njegov univerzite­t uskoro biti akreditova­n, a nakon kadrovskih promena koje će uslediti telima koja odlučuju o tome.

- Više puta sam rekao da će naš univerzite­t biti akreditova­n, ne zbog imenovanja Šećibovića, već zato što odlazi oligarhija koja ga je tendencioz­no opstruisal­a - kaže Zukorlić.

Nekadašnje članove Komisije za akreditaci­ju ne čudi ovakva odluka Vlade.

- Zašto bi nas ovo čudilo?! Pa, Zukorlić je predsednik Odbora za obrazovanj­e u Skupštini - ukazuje Endre Pap, bivši predsednik Komisije za akreditaci­ju.

O akreditaci­ji univerzite­ta inače odlučuju Komisija i direktor (po novim propisima), dok UO Nacionalno­g tela za akreditaci­ju kontroliše njihov rad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia