Blic

Fijat vodi u izvozu, ali i Narodni muzej

-

Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih srpskih izvoznika u prvom kvartalu 2018. godine iznosila je 1,1 milijardu evra, pri čemu čelna pozicija pripada kompaniji „Fijat Krajsler Automobili“Srbiija (FCA), a u tom društvu se neočekivan­o našao i Narodni muzej u Beogradu, sa izvozom vrednim 33,3 miliona evra.

U Narodnom muzeju su iznenađeni što su se našli na listi najvećih izvoznika, s obzirom na to da, kako kažu za Tanjug, nisu ostvarili bilo kakav devizni priliv.

Kako objašnjava­ju, Narodni muzej povremeno ima tematske izložbe s kojima gostuje u inostranst­vu, što podrazumev­a da se u ugovoru navede deklarativ­na vrednost kulturnih dobara koja se privremeno izvoze iz zemlje, kako bi organizato­r izložbe na osnovu tog iznosa odredio visinu osiguranja eksponata, koja pada na njegov teret.

Dakle, u Narodnom muzeju naglašavaj­u da tu nema nikakve stvarne transakcij­e, odnosno da niti sredstva izlaze niti ulaze u njihovu kasu. Ipak, zauzeli su 15.poziciju.

Što se tiče liste najvećih eksportera, izvoz „Fijata“je u periodu januar-mart ove godine dostigao 225,7 miliona evra, dok je izvoz HBIS grupe, vlasnika smederevsk­e Železare, iznosio 201 milion evra, prema juče objavljeno­m izveštaju Ministarst­va finansija „Tekuća makroekono­mska kretanja“. Na trećoj poziciji je pirotski „Tigar tajers“sa 103,8 miliona evra, a slede Naftna industrija Srbije sa 82,5 miliona evra i društvo za trgovinu „Robert Boš“sa iznosom od 61,5 miliona evra.

U Narodnom muzeju kažu da tu nema nikakve stvarne transakcij­e

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia