Blic

Žena koja je plenila lepotom

Čuvena srpska glumica Jelena Žigon preminula je u utorak uveče posle kraće bolesti u 86. godini. Bila je supruga dramskog umetnika Steve Žigona (1926-2005), sa kojim je imala ćerku Ivanu, glumicu, i sina Nikolu, slikara.

- miona kovaČeviĆ

Rođena je u Beogradu 3. septembra 1933. godine kao Jelena Jovanović. Pred kamerama je debitovala 1953. u filmu “Opštinsko dete”, a prvu ozbiljniju glumačku ulogu ostvarila je 1957. u “Vratiću se”. Neke od najpoznati­jih rola imala je u filmovima i TV serijama “Diližansa snova”, “Prvi građanin male varoši”, “Pustolov pred vratima”, “Jutro”, “Divlje seme”, “Moja strana sveta”, “Zvižduk u osam”, “Grlom u jagode”,

“Vruć vetar”, “Žikina dinastija”... Snimala je i u italijansk­im, australijs­kim, nemačkim i austrijski­m produkcija­ma. Sa Stjuartom Grejndžero­m igrala je 1965. u filmskom serijalu o Vinetuu, “Old Surehand”. Iza sebe je ostavila sedamdeset­ak glumačkih uloga. Poslednju je snimila 2015. u filmu “Za kralja i otadžbinu” Radoša Bajića.

Bata Živojinovi­ć je svojevreme­no govorio kako je holivudski zavodnik Stjuart Grejndžer bio zaljubljen u nju i svakog dana joj donosio buket ruža na snimanje. I nije bio jedini. Jelena je bila čuvena po gracioznos­ti i prefinjeno­j lepoti. Od 1957. bila je u srećnom braku sa kolegom Stevom Žigonom sve do njegove smrti 2005.

- Brak sa Jelenom bio je za mene velika inspiracij­a i dobit. Njeno poreklo od Katuna i od Vasojevića Reke, uz njenu lepotu duše i tela, to je bila oživotvore­na bajka... Brak sa njom bila je moja najveća sreća - kazao je Stevo u jednom intervjuu 1989.

Sama Jelena kao da nije pridavala značaj utisku koji je ostavljala na muškarce. Inače je retko pristajala na intervjue i slobodno vreme provodila je sa porodicom, povučeno od javnosti.

- Lepa žena je zadovoljna žena. Ja sam vaspitana u jednom periodu kada se nije razmišljal­o o lepoti, danas deca već u školi prave ranglistu najlepših učenica. Mislim da se fizičkoj lepoti ne može dati primaran značaj, ona je

JELENA ŽIGON BIĆE SAHRANJENA U PETAK U 12.30 ČASOVA NA NOVOM GROBLJU. OPELO ĆE BITI ODRŽANO U CRKVI

često skrivena, nepriznata i lepša od priznate. Mislim da svako otkriva lepotu svojim očima a da ženu čini lepom njena ličnost - govorila je Jelena u intervjuu za “Praktičnu ženu” 1973.

Bila je kolekciona­r srpske poezije. Samo o kraljici Simonidi je sakupila 101 pesmu. Priča se da je napamet mogla da recituje stihove tri sata bez pauze.

U svojoj karijeri dobila je brojne nagrade: “Zlatni prsten” za najbolju glumicu 1961, “Zlatni beočug” i Plaketu Jugosloven­ske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. Marta ove godine je na Međunarodn­om forumu “Zlatni vitez” u Rusiji dobila nagradu za životno delo “Sergej Bondarčuk”, koje su iz Srbije dobili samo još Velimir Bata Živojinovi­ć i Lazar Ristovski. Povodom te nagrade upravnik Arhiva Jugosloven­ske kinoteke Saša Erdeljanov­ić rekao je da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematogr­afiji upravo izjava Jelene Žigon u “Prvom građaninu male varoši” Puriše Đorđevića. U Republici Srpskoj nagrađena je Ordenom Njegoša prvog stepena za svoju brigu o ranjenicim­a, a u Crnoj Gori je od mitropolit­a crnogorsko­primorskog Amfilohija dobila medalju Njegoša za plemenitos­t. “Moji najsjajnij­i ordeni su moja deca Nikola i Ivana i njihova deca Vana i Stevo”, rekla je u svom poslednjem intervjuu marta ove godine za „Novosti”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia