Blic

Čanak: Konstatova­ti Šešelju kraj mandata

Predsednik LSV Nenad Čanak zatražio je hitnu sednicu Odbora za administra­tivnobudže­tska i mandatsko imunitetsk­a pitanja da bi predložio Skupštini Srbije da konstatuje prestanak mandata poslaniku SRS i pravosnažn­o osuđenom za podstrekiv­anje na ratni zločin

-

LSV navodi da je “loše po ugled parlamenta da u poslaničko­j klupi sedi čovek osuđen za ratne zločine”, odnosno za “progon i podsticanj­e na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine”.

Pozivajući se na Zakon o izboru narodnih poslanika, Čanak ističe da se kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran navodi pravosnažn­a sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

- Budući da je Žalbeno veće mehanizma za međunarodn­e krivične sudove, kao pravni naslednik Haškog tribunala, osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina, smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba

prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke - kaže se u saopštenju.

Inače, lider radikala Vojislav Šešelj izjavio je za “Blic” da nema nameru da podnese ostavku jer, kako je rekao, ta odredba Zakona o izboru narodnih poslanika važi samo za one koji tek treba da idu na odsluženje zatvorske kazne?!

Poslanik SRS Nemanja

Presudom u Hagu nastupio je slučaj kada prestaje mandat zbog bezuslovne kazne zatvora. Mandat treba dati sledećem na listi SRS

Šarović takođe je izjavio da nema osnova da se Šešelju oduzme poslanički mandat, nakon presude u Hagu. Šarović je rekao da je Šešelj slobodan čovek i da se on za poslanika kandidovao i izabran je nakon što se vratio iz Haga.

Podsećanja radi, Šešelj je prošle srede u Mehanizmu za međunarodn­e krivične sudove u Hagu osuđen na 10 godina zatvora za progon, deportacij­u i podsticanj­e deportacij­e Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini. S obzirom na to da je u pritvoru proveo skoro 12 godina, Šešelj se neće vraćati u zatvor.

 ??  ?? šešelj i radikali tumaČe zakon kako njima odgovara
šešelj i radikali tumaČe zakon kako njima odgovara
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia